eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaJak działa kuchnia indukcyjna? › Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
    .pl!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!feeder
    .news-service.com!postnews.google.com!d23g2000vbm.googlegroups.com!not-for-mail
    From: Marek Lewandowski <l...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
    Date: Thu, 17 Sep 2009 13:31:18 -0700 (PDT)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 38
    Message-ID: <f...@d...googlegroups.com>
    References: <h8tpbf$3ud$1@inews.gazeta.pl> <h8tsvk$iqs$1@news.onet.pl>
    <4ab28b7e$1@news.home.net.pl>
    NNTP-Posting-Host: 91.19.13.161
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1253219478 17202 127.0.0.1 (17 Sep 2009 20:31:18 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Sep 2009 20:31:18 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: d23g2000vbm.googlegroups.com; posting-host=91.19.13.161;
    posting-account=oX9KjAkAAAAd6uxfSJzVFO4epp7UYWDm
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; en) Presto/2.2.15
    Version/10.00,gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:571583
    [ ukryj nagłówki ]

    On Sep 17, 9:18 pm, "Papkin" <s...@s...net> wrote:

    > Z kanapki (wbudowanej w dno) wyciekly
    > soki w postaci czegos ala cyna (oczywiscie pewnie cos innego).

    Raczej cyna - nadaje się nieźle

    > No i co to za szajs, nie da sie wykryc badajac sama prace cewki ze "coś nie
    > halo"? Czy konieczny bylby czujnik temperatury pod szklana plyta (nie pękła)
    > który zrobi "cut off"?

    nie bardzo się da. Można wykryć, czy cewka jest obciążona garnkiem
    (lub czymś analogicznym), czy nie (praca na sucho), ale jak garnek
    odbiera moc, to nie sposób stwierdzić, czy grzeje tylko siebie, czy
    coś w nim jest. Pozostaje czujnik temperatury, ale ty jest drobny
    problem: jak go ustawić?! Przecież garnek zupy, jak się wygotuje, to
    należy odciąć już przy stu paru opniach (w końcu woda wrze w 100°C,
    więc wszystko powyżej to smażony kurczak bez rosołu), ale już prz
    smażeniu to patelnia (od spodu) może mieć i 200-250°C i jest dobrze.
    Jednocześnie płyta na kuchence wcale nie musi osiągnąć wysokiej
    temperatury przy pustym garnku - ona średnio przewodzi ciepło (w końcu
    nie chodzi o smażenie elektroniki pod nią, tylko o te frytki na niej),
    więc wyłapanie temperatury garnka wcale nie jest trywialne. Nie mówię,
    że się nie da - wszystko się da, ale mogłoby się okazać, że koszt
    kuchenki z czujnikiem SENSOWNIE działającym = 3x kuchenka bez takiego
    i łatwiej zrobić płytę ceramiczną, która wytrzyma 800°C niż taki
    czujnik...

    Marek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: