-
Data: 2017-09-23 17:48:54
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 23.09.2017 o 17:20, JaNus pisze:
[...]
>> Dziś podobny (?) efekt można uzyskać czymś takim:
>>
>> http://allegro.pl/turecki-czajnik-do-herbaty-1-2-1-8
l-gastro-mid-hp-i6776559971.html?reco_id=354575a0-a0
58-11e7-9fdd-ecf4bbd61b40
>>
>>
>>
> Gdy od dołu zachodzi grzanie "na parze" - to nie ma obawy o zagotowanie
> naparu. Idea przedstawiona w tym rozwiązaniu jest znana, i w naszym
> kraju dość powszechnie stosowana, ale... błędna!
Jedynie słuszne teorie już w tym kraju przerabialiśmy. I nie wyszło nam
na zdrowie. Choć, jak się wydaje, właśnie realizujemy powrót do przeszłości.
>> Jest tam nawet przepis, ale zapomnieli napisać, że wodę w dolnym
>> czajniczku należy gotować długo, im dłużej, tym lepiej.
>>
> Zgotowana, a jeszcze bardziej: gotowana długo - ma fatalny smak!
Naparu się nie gotuje! Jest podgrzewany na parze.
>> Z praktyki: po pięciu godzinach napar w górnym czajniczku nabiera
>> tego specyficznego dla tureckiej herbaty aromatu.
>>
> Nie piłem h~ tureckiej
Spróbuj, nie będziesz żałował.
> ale powyższy akapit mrozi mi krew w żyłach. H~
> należy parzyć krótko, pierwszy parz circa 2 minuty, góra 2"45 sekund > drugi -
góra 4 minuty. Zaś długotrwałe zaparzanie, albo, co jeszcze
> gorsze: wygrzewanie - powoduje że do naparu przechodzą zawarte w
> listkach związki *szkodliwe*! Jest tam trochę alkaloidów, czyli
> substancji silnie aktywnych, "stymulujących" (szkodliwie!) system
> nerwowy. Do tego są silnie uzależniające, nic więc dziwnego, że gdy ktoś
> zagustuje w h~ tureckiej, to potem nie może się bez niej obejść.
Jestem chemikiem, prowadzę zajęcia z chemicznej analizy żywności. Jedno
z ćwiczeń polega na ekstrakcji alkaloidów z herbaty, robi się to krótko,
ważne natomiast jest, aby temperatura była wysoka. Zgoda więc o tyle, że
naparu nie należy gotować. Ale nie w kwestii czasu.
Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.
Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
"tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania :-)
I nie obawiaj się, nie uzależnisz się od tureckiej herbaty. Na pewno nie
bardziej, niż od tej parzonej "prawidłowo".
P.p.
Następne wpisy z tego wątku
- 23.09.17 17:58 Paweł Pawłowicz
- 23.09.17 18:08 BaSk
- 23.09.17 18:24 Marek
- 23.09.17 18:28 J.F.
- 23.09.17 18:32 Paweł Pawłowicz
- 23.09.17 18:33 J.F.
- 23.09.17 18:36 Pszemol
- 23.09.17 18:40 Pszemol
- 23.09.17 18:40 J.F.
- 23.09.17 18:43 Pszemol
- 23.09.17 18:46 Pszemol
- 23.09.17 18:51 Pszemol
- 23.09.17 18:54 Pszemol
- 23.09.17 18:55 Pszemol
- 23.09.17 18:57 J.F.
Najnowsze wątki z tej grupy
- supercap
- Procesor NMOS i karta CF
- Jak sprawdzic uC
- radyjko znalazłem
- Telewizor przestał widzieć sygnał z anteny
- LED
- System operacyjny dla 6800?
- Przyłączenie działki do sieci elektrycznej
- Działalność nierejestrowana/definicja sprzętu elektronicznego/misie i kolejki
- Smukły, długi ściągacz izolacji do kynaru
- rezystor 3 omy 400W
- [newbie] Jaki multimetr za 2-4 stówy?
- szafka sieciowa
- Raspberry Pi 5 + dyski SATA
- lutownica na węgiel
Najnowsze wątki
- 2024-05-26 O co chodzi?
- 2024-05-26 PJ autobus-tramwaj
- 2024-05-26 Renault Trafic i lampka z czerwonym STOP
- 2024-05-26 cena pięciocyfrowa
- 2024-05-26 Re: Jak dobra KE "okrada" złą Rosję "dla Ukrainy"
- 2024-05-25 supercap
- 2024-05-25 Sulzbach => Technischer Rollouter (d/m/w) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Senior Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Interactive/Experience Designer <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => SAP WM Consultant / Execution <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Re: znów ten wrocław