eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-28 15:15:25
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Pszemol <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    re <r...@r...invalid> wrote:
    >
    >
    > Użytkownik "Pszemol"
    >
    >>>>>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej
    >>>>>> gazy,
    >>>>>
    >>>>> Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej... Woda o 40C ma
    >>>>> dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.
    >>>>
    >>>> Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
    >>>> koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.
    >>>
    >>> Intensywne szumienie bierze się zapewne stąd, że woda ulega
    >>> zagotowaniu miejscowemu, tuż przy grzejniku, który sprawia że
    >>> przecież reszta objętości wody się z tego miejsca nagrzewa.
    >>>
    >> Nie, nie, nie! To szumienie nie ma nic wspólnego z zagotowywaniem, to
    >> jest (tak jak "J.F." napisał) intensywne odgazowywanie wody,
    >> "granulacja", czyli wielkość bąbelków, jest bardzo drobna, przeciwnie
    >> niż przy jej zagotowaniu, gdzie bąble szybko się łączą, i małych nieomal
    >> nie widać. Ewidentnie to są *różne* zjawiska.
    >
    > Nie jest to ani ewidentne ani oczywiste :-)
    >
    > Ulatnianie się gazów miałeś na wykresie którego nie skomentowałeś.
    >
    > A granulacja bierze się stąd, że wrzeniu ulega cieniutka warstewka
    > wody tuż przy gorącym grzejniku.
    > W przypadku gdy cała objętość wody osiągnie temperaturę wody
    > to wtedy bąble łączą się w duże - niestety to jest to samo zjawisko.
    >
    >>> Ja mam czajnik z płaskim denkiem, ale jak woda osiąga dużą
    >>> temperaturę to można obejrzeć właśnie spiralę grzejną pod denkiem bo
    >>> się formują bąble wrzenia w formie spirali na dnie - to samo dotyczy
    >>> formowania się kamienia kotłowego najbardziej w miejscach gdzie jest
    >>> grzałka i kamień wydziela się z gotującej wody.
    >>>
    >> Ale gdy powierzchnia jest ogrzewana bardziej równomiernie, to faza
    >> "białego szumu" wyraźnie da się odróżnić od gotowania. Dzieli je zresztą
    >> niemal 10 stopni!
    >
    > Zmierz temperaturę na granicy wody i grzejnika :-))
    > Transfer ciepła tworzy gradient temperatury - powierzchnia grzejnika
    > będzie gorętsza, dużo gorętsza niż te Twoje pomiary z objętości wody.
    > Tam przy grzejniku jest już wrzenie podczas gdy reszta wody jeszcze
    > ma te 10 stopni do zawrzenia.
    > ---
    > http://niusy.pl/@taktodziala.pl/9ym

    :-) no tak, tak...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: