eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-25 00:31:21
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    news:7p58injy880h$.1g8xvlo8zyjh$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Sun, 24 Sep 2017 00:33:27 -0500, Pszemol napisał(a):
    >> "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>>>> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
    >>>>
    >>>> Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?
    >>>
    >>> Przyczyna jest odpowiedni sklad.
    >>> Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.
    >>>
    >>> Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.
    >>
    >> ???
    >
    > Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
    > zasadowych skladnikow.
    > Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.

    Ze składu wody twardej wynika jej pH.

    >>>>> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    >>>>> zasadowym.
    >>>>
    >>>> Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
    >>>> a raczej to jak wpływa na pH wody.
    >>>
    >>> Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    >>> Rozpuszcznie CO obniza pH.
    >>
    >> No właśnie nie zawsze obniża...
    >
    >
    > IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
    > byc buforowy.

    Czyli nie zawsze obniża :-) Bo właśnie właściwości buforujące
    polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...

    >>>> Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.
    >>>
    >>> Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
    >>> Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.
    >>>
    >>>> Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
    >>>> powodu :-)
    >>>
    >>> weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
    >>> W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.
    >>
    >> Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.
    >
    > Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
    > rownowag do ustalenia.

    Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
    nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego buforowanie...
    Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.

    >>> No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)
    >> Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
    >
    > Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
    > czy Cl-

    Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...

    >>>>> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    >>>> Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    >>>> obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    >>>> z omawianego kontekstu?
    >>>
    >>> No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.
    >>
    >> Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
    >> Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
    >> co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.
    >
    > Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.

    Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
    bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: