eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynierianapoje gazowaneRe: napoje gazowane
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.87-205-205-29.
    dynamic.inetia.pl!not-for-mail
    From: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: napoje gazowane
    Date: Thu, 23 May 2024 08:41:22 +0200
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <v2moei$nj0$1$Robert_W@news.chmurka.net>
    References: <oprz4deel26s$.1qtvco2cq0cid.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <1jie00cq699u5$.1xdd613a4ru0w.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <1d6m12qjbvtpb.1x7dwxvw3t2ut$.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: 87-205-205-29.dynamic.inetia.pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Thu, 23 May 2024 06:41:22 -0000 (UTC)
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Robert_W";
    posting-host="87-205-205-29.dynamic.inetia.pl:87.205.205.29";
    logging-data="24160";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: Mozilla Thunderbird
    Cancel-Lock: sha1:32pIDhxb4eyWZF9NV9nmFmnEBD8=
    sha256:E8r7MOuTkSliDUDA+AqG5jtPOIaAH31305i7JgxIdFk=
    sha1:eLFycUuHe+3kbu/DvpNsPtJJDUw=
    sha256:HveIvREq/864t7uBJ7gWrALkKbiODhFoh7RrKLveE8U=
    In-Reply-To: <1d6m12qjbvtpb.1x7dwxvw3t2ut$.dlg@40tude.net>
    Content-Language: pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:49666
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
    > On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
    >> Pan J.F napisał:
    >>>> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
    >>>>
    >>>> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
    30
    >>>
    >>> A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
    >>> Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.
    >>
    >> Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.
    >>
    >>>>> -można ochłodzić,
    >>>> Zawsze jest to wskazane.
    >>> Ale czy wystarczające?
    >>
    >> Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.
    >
    > Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było butelkę
    > otworzyc i zawartość nie "wykipiała".
    > Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć za
    > chwilę.
    >
    >>>> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
    >>>> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
    >>>
    >>> Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
    >>> czy więcej.
    >>
    >> Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
    >> fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
    >> najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
    >> rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.
    >
    > Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.
    >
    >>>> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
    >>>> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
    >>>> nie był błyskawiczny.
    >>>
    >>> A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
    >>> jest bardzo dużo :-)
    >>
    >> Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.
    >>
    >>> Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
    >>> obrósł wodnym lodem ...
    >>
    >> Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
    >> coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.
    >
    > No, ja tam kojarze raczej poważne bąblowanie, ale to w "sztucznym
    > dymie", gdy wrzucało się sporo suchego lodu do ciepłej wody.
    > Ambitne ilości "dymu" przy tym powstawały :-)
    >
    > Tak czy inaczej - suchy lód ma -78C, woda/napój na początku +iles, to
    > się nie może zetknąć :-)
    > Dopóki będzie różnica temperatur, będzie gazować, i rozsadzać
    > warstewkę lodu.
    >
    > Ale nie wykluczam, ze jak powstanie troche kryszkałków lodu wodnego,
    > otoczą ten kawałek CO2, zmrozi je do tych -78C, i dalej będzie sobie
    > powolutku bąblowało.
    >
    > W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
    > zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.


    Nawet mniej. 25 puszek/s.


    Robert

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: