-
Data: 2020-01-28 13:26:50
Temat: Re: znalezc klucze
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5e300d05$0$501$6...@n...neostrada.
pl...
W dniu 2020-01-28 o 10:50, J.F. pisze:
>> Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
>> On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest
>> bakteriobojczy, i ludziobojczy zreszta tez.
>FDA robiło bardzo szerokie badania na temat toksyczności azotynów.
>Przyczyną był bardzo silny nacisk społeczny na zakazanie ich
>stosowania. Z drugiej strony azotyny są bardzo skuteczne przeciwko
>Clostridium botulinum, obawiali się, że po zakazie sporo ludzi
>pójdzie do piachu po zatruciach toksyną botulinową. Wynik w dużym
>skrócie: są dwa gatunki, którym azotyny szkodzą relatywnie mało,
>szczur i człowiek. Ten pierwszy jest bardziej wrażliwy.
Ja tam pamietam jakis przypadek za PRL gdy w szpitalu otruto pare
kobiet azotynem sodu.
Oczywiscie przez pomylke ... ale co to za pomylka musiala byc.
>> Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
>> odpowiednia dawke azotynu.
>> Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
>Ależ niczego takiego nie twierdzę.
pisales, ze nudno, bo wynik wychodzi zero.
>Ściągnij sobie rozporządzenie o dodatkach do żywności, tam jest
>opisane, co wolno, do czego i w jakich ilościach.
>Azotynów w czystej postaci się nie stosuje ze względu na ich
>toksyczność, ewentualny błąd mógłby mieć fatalne skutki.
To jak uzywaja - w mieszance z NaCl ?
>Dawniej w warunkach domowych stosowano saletrę potasową, diabli
>wiedzą dlaczego potasową. Jony potasu psują smak mięsa, w przemyśle
>stosowano azotan sodu.
Moze dlatego, ze wystepowala naturalnie ?
Sodowa co prawda tez wystepuje w Chile, ale moze nie odkryto tego na
czas.
A potem weszly syntetyczne ... i mysle, ze zadecydowala nizsza cena
sodu :-)
>Dziś stosuje się peklosól, czyli azotyn sodu w chlorku sodu. Azotynu
>może tam być najwyżej 0.6g w kilogramie. No dobrze, azotanu III.
I licza na to, ze jak ktos w fabryce sol przedawkuje, to klient tego
nie zje ?
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
- 28.01.20 15:30 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 15:33 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 16:00 J.F.
- 28.01.20 17:14 Konopny
- 28.01.20 17:50 J.F.
- 28.01.20 18:54 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 19:23 J.F.
- 28.01.20 19:37 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 23:00 JMP
- 28.01.20 23:24 Jarosław Sokołowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Superkondensator. Czy to się uda?
- Stare filmy o technice
- Zasilanie własnych konstrukcji przez PoE
- Jak działa domofon?
- Co oni mierzą miernikiem
- 40 lat OrCAD-a
- Multimetr z bluetooth
- Ciekawa mapka z BTS-ami
- Lampy uliczne LED z kubkiem
- Pęczniejące LiPo
- wyłącznik ścienny
- "Wybitna" inteligencja AI
- test stereo
- Bluetooth stereo
- W USA budują pierwszą komercyjną elektrownię fuzji jądrowej
Najnowsze wątki
- 2025-10-21 Warszawa => Konsultant Wiodący SAP PP <=
- 2025-10-21 Warszawa => C Programmer <=
- 2025-10-21 Warszawa => Senior Programmer C <=
- 2025-10-21 Łódź => Network Engineer <=
- 2025-10-21 Łódź => System Administrator (Linux) <=
- 2025-10-21 dziś ostatni raz
- 2025-10-21 pizza motorek
- 2025-10-20 oszustwo czy nie
- 2025-10-20 Poznań => Specjalista ds. Marketingu Online (PPC) <=
- 2025-10-20 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-10-20 Warszawa => Dyrektor pionu IT <=
- 2025-10-20 Zakrzewo => Konsultant SAP HCM <=
- 2025-10-19 Superkondensator. Czy to się uda?
- 2025-10-19 HYUANDAI NIE POJEDZIE DALEJ! Potrzebuje PILNIE POMOCY!
- 2025-10-18 BLIK a Sprawa Polska