eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaKuchenka indukcyjna i piekarnik › Re: Kuchenka indukcyjna i piekarnik
  • Data: 2014-04-22 20:39:33
    Temat: Re: Kuchenka indukcyjna i piekarnik
    Od: Pszemol <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Sylwester Łazar <i...@a...pl> wrote:
    >> Zaraz ... "wolno" gotujaca sie woda ma 100C, a "szybko" gotujaca woda
    >> ma 100C.
    >> Wiec jaka dla miesa roznica ?
    >>
    >> Oczywiscie jak sie "mocno" gotuje, to trzeba wody dolewac.
    >>
    > Chodzi o dozowanie energii, a nie temperatury.

    Jeśli tylko dopuścisz do gotowania się, a więc gwałtownej przemiany fazy
    ciekłej na gazową, to szybkoś podaży energii jest większa niż szybkośc jej
    konsumpcji, a wiec tylko Ci sie wydaje że o to chodzi.

    Polecenie powolnego gotowanie rosołu bierze się z prostego faktu, że
    właśnie chcemy aby się gotował wywar długo a nie chcemy stracić objętości w
    drodze odparowania.

    Argument, że można podkręcić piec aby mocno bulgotało bo przecież zawsze
    możesz ubytek wywaru uzupełnić przez dolanie świeżej wody używają ludzie
    którzy nie bardzo fizykę rozumieją i nie zdają sobie sprawy ze swą metodą
    nie pomagają w niczym bo pojemność cieplna zmiany fazy wody buforuje tu
    skutecznie transfer energii i zwyczajnie marnotrawią tylko wodę i energię
    zasilającą kuchenkę.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: