eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaPo co dziadek klepał kosę? › Re: Po co dziadek klepał kosę?
  • Data: 2016-08-05 06:57:42
    Temat: Re: Po co dziadek klepał kosę?
    Od: Konrad Anikiel <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu czwartek, 4 sierpnia 2016 10:53:57 UTC+2 użytkownik J.F. napisał:
    > Użytkownik "Konrad Anikiel" napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:cb9c6427-f870-4473-ba46-e05ed59e9537@go
    oglegroups.com...
    > W dniu środa, 3 sierpnia 2016 13:59:28 UTC+2 użytkownik
    > s...@g...com napisał:
    > >> > 2. Utwardzić stal, żeby się potem tak szybko nie tępiła.
    > >
    > >> A można ją jakoś inaczej utwardzić w domu?
    > >> Myślałem o grilu czyli podgrzać kosę żebym była bardziej plastyczna
    >
    > >Potrzebna jest właściwa twardość i objętość utwardzonego metalu. Im
    > >bardziej metal się utwardza, tym bardziej jest kruchy. Po
    > >przekroczeniu jakiejś granicy >tej twardości ostrze zaczyna wykruszać
    > >się zbyt łatwo, więc tępi się szybciej, zamiast wolniej. Po drugie
    > >objętość. Tego utwardzonego metalu nie może być za >mało, bo zbyt
    > >często trzeba by było ostrzyć, ale też i nie za dużo, bo będą się
    > >wykruszać za duże fragmenty i kosa zbyt szybko się zużyje po
    > >kolejnych >ostrzeniach.
    >
    > Wiki pisze, ze przez to klepanie metal plynal i odtwarzal ostrze.
    > Patrzac na grubosc tego zagiecia jestem sklonny uwierzyc.

    No to wytłumacz mechanizm tego odtwarzania ostrza przez płynięcie.

    > I jeszcze pisza, ze amerykanskie kosy byly z twardszej stali, rzadziej
    > wymagaly ostrzenia, za to klepac juz ich sie nie dalo.
    >
    > No coz - kwestia ceny i zarobkow.

    Nie, bo u nas też było powiedzenie "nie stać mnie na tanie buty". Więc kwestia nie
    ceny, tylko dostępności materiałów. Amerykańska metalurgia długo była zacofana w
    stosunku do europejskiej, potrafili robić tylko stale nawęglone jak jasny gwint, więc
    wyboru nie mieli.

    >
    > >Współcześnie różne ostrza w maszynach ostrzy się laserowo: bardzo
    > >szybka zmiana temperatury, bardzo dobrze kontrolowane chłodzenie,
    > >powtarzalne warunki. >Ale takie ostrze jest jednorazowe, bo objętość
    > >utwardzonego materiału jest znikoma.
    >
    > Ale to ponoc tak ma dzialac - przynajmiej w nozach kuchennych.

    Że co? Że mają być jednorazowe?

    > Bardzo twarda i cienka warstwa materialu robi za ostrze, reszta za
    > konstrukcje nosna.
    > W miare uzywania reszta sie wyciera, a ostrze zostaje. Ostre, bo
    > cienkie.

    To Ty ostrzysz nóż od tępej strony, żeby ostrze Ci zostało? Dobre :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: