-
Data: 2016-08-05 06:57:42
Temat: Re: Po co dziadek klepał kosę?
Od: Konrad Anikiel <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu czwartek, 4 sierpnia 2016 10:53:57 UTC+2 użytkownik J.F. napisał:
> Użytkownik "Konrad Anikiel" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:cb9c6427-f870-4473-ba46-e05ed59e9537@go
oglegroups.com...
> W dniu środa, 3 sierpnia 2016 13:59:28 UTC+2 użytkownik
> s...@g...com napisał:
> >> > 2. Utwardzić stal, żeby się potem tak szybko nie tępiła.
> >
> >> A można ją jakoś inaczej utwardzić w domu?
> >> Myślałem o grilu czyli podgrzać kosę żebym była bardziej plastyczna
>
> >Potrzebna jest właściwa twardość i objętość utwardzonego metalu. Im
> >bardziej metal się utwardza, tym bardziej jest kruchy. Po
> >przekroczeniu jakiejś granicy >tej twardości ostrze zaczyna wykruszać
> >się zbyt łatwo, więc tępi się szybciej, zamiast wolniej. Po drugie
> >objętość. Tego utwardzonego metalu nie może być za >mało, bo zbyt
> >często trzeba by było ostrzyć, ale też i nie za dużo, bo będą się
> >wykruszać za duże fragmenty i kosa zbyt szybko się zużyje po
> >kolejnych >ostrzeniach.
>
> Wiki pisze, ze przez to klepanie metal plynal i odtwarzal ostrze.
> Patrzac na grubosc tego zagiecia jestem sklonny uwierzyc.
No to wytłumacz mechanizm tego odtwarzania ostrza przez płynięcie.
> I jeszcze pisza, ze amerykanskie kosy byly z twardszej stali, rzadziej
> wymagaly ostrzenia, za to klepac juz ich sie nie dalo.
>
> No coz - kwestia ceny i zarobkow.
Nie, bo u nas też było powiedzenie "nie stać mnie na tanie buty". Więc kwestia nie
ceny, tylko dostępności materiałów. Amerykańska metalurgia długo była zacofana w
stosunku do europejskiej, potrafili robić tylko stale nawęglone jak jasny gwint, więc
wyboru nie mieli.
>
> >Współcześnie różne ostrza w maszynach ostrzy się laserowo: bardzo
> >szybka zmiana temperatury, bardzo dobrze kontrolowane chłodzenie,
> >powtarzalne warunki. >Ale takie ostrze jest jednorazowe, bo objętość
> >utwardzonego materiału jest znikoma.
>
> Ale to ponoc tak ma dzialac - przynajmiej w nozach kuchennych.
Że co? Że mają być jednorazowe?
> Bardzo twarda i cienka warstwa materialu robi za ostrze, reszta za
> konstrukcje nosna.
> W miare uzywania reszta sie wyciera, a ostrze zostaje. Ostre, bo
> cienkie.
To Ty ostrzysz nóż od tępej strony, żeby ostrze Ci zostało? Dobre :-)
Następne wpisy z tego wątku
- 05.08.16 14:11 Marek
- 06.08.16 15:04 s...@g...com
- 07.08.16 14:55 s...@g...com
- 07.08.16 15:43 J.F.
- 08.08.16 01:57 Konrad Anikiel
- 08.08.16 04:51 WM
- 08.08.16 06:21 Konrad Anikiel
- 08.08.16 12:41 J.F.
- 08.08.16 13:02 J.F.
- 09.08.16 09:21 robot
- 09.08.16 09:29 Konrad Anikiel
- 09.08.16 15:17 Saiko Kila
- 10.08.16 03:16 Konrad Anikiel
- 10.08.16 05:13 WM
- 10.08.16 06:22 Konrad Anikiel
Najnowsze wątki z tej grupy
- Skuteczność cięcia a liczba noży robota
- napoje gazowane
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
- Domowy koncentrator tlenu
- Od słoika po rakiety
- Rewolucja
Najnowsze wątki
- 2024-05-26 O co chodzi?
- 2024-05-26 PJ autobus-tramwaj
- 2024-05-26 Renault Trafic i lampka z czerwonym STOP
- 2024-05-26 cena pięciocyfrowa
- 2024-05-26 Re: Jak dobra KE "okrada" złą Rosję "dla Ukrainy"
- 2024-05-25 supercap
- 2024-05-25 Sulzbach => Technischer Rollouter (d/m/w) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Senior Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Interactive/Experience Designer <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => SAP WM Consultant / Execution <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Re: znów ten wrocław