eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriabez wybuchu › Re: bez wybuchu
  • Data: 2022-11-14 13:30:37
    Temat: Re: bez wybuchu
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Thursday, 10 November 2022 at 11:25:13 UTC+1, WM wrote:
    > W dniu 2022-11-10 o 10:44, J.F pisze:
    > > On Tue, 08 Nov 2022 00:42:22 GMT, Marcin Debowski wrote:
    > >> On 2022-11-03, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > >>> On Thu, 03 Nov 2022 00:07:32 GMT, Marcin Debowski wrote:
    > >>>> On 2022-10-31, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > >
    > >>>>> Jak wczesniej podawałes - CaO 3.3g/cm3, 56g to 17cm3.
    > >>>>> 18g wody to 18cm. Razem 74g i 35cm3.
    > >>>>> 74g Ca(OH)2 1.8g/cm3 to 41cm3 ... no faktycznie powinno spuchnąc,
    > >>>>> ciekawe ...
    > >>>>>
    > >>>>>> Trzeba by sprawdzić jaka jest lepkość przy
    > >>>>>> stechiometrycznym 1:1
    > >>>>>
    > >>>>> Chyba nie taka, zeby beton rozsadzilo.
    > >>>>
    > >>>> Tu chodzi, czy przy niedomiarze stechiometrycznym papka jest na tyle
    > >>>> płynna, aby dało się ją w dziurę wpakować.
    > >>>
    > >>> A przy nadmiarze nie bedzie za bardzo plynna i nie zwiąże, a potem
    > >>> wypchnie z otworu?
    > >>
    > >> Przy nadmiarze pewnie tak, ale w broszurce jest, aby zarabiać jak
    > >> najmniejsza ilością wody (czy podobnie).
    > >>
    > >>> Ale obliczenia i tak mnie fascynują ... w Ca(OH)2 atomy jakos dalej od
    > >>> siebie ustawione, ze papka CaO puchnie ?
    > >>
    > >> Pewnie wystarczy, że struktura krystaliczna ma inne upakowanie co może
    > >> wtórnie wynikać, że coś się tam bardziej odpycha lub nie da się tak
    > >> ładnie ułożyć przestrzennie (z dołkami i górkami energetycznymi) jak w
    > >> przypadku CaO.
    > >
    > > Pewnie jakos tak, w koncu lód tez puchnie.
    > >
    > > A tymczasem wyczytalem informacje, zeby wapno hydratyzowane, czyli
    > > juz ugaszone, rozrabiac z wodą na dzien przed robotą, bo inaczej tynki
    > > puchnną. Cos sie dzieje, czy jeszcze musi troche CO2 zlapac?
    > >
    > >>>> Innymi słowy: to, że na początku reakcja zapierd.la, nie oznacza, że
    > >>>> dalej też tak się dzieje.
    > >>>
    > >>> Sugerujesz, ze sie tworzy na powierzchni CaO, i blokuje dostęp wody?
    > >>> No coz - cos w tym jest, tylko skad ostrzezenia starych chemikow,
    > >>> ze gaszenie wapna jest reakcją gwałtowną, i pryska ...
    > >>
    > >> Sugeruje, że np. zmiana objetości prowadząca do powstania krytycznych
    > >> naprężeń może następować np. przy 95% przereagowania, gdzie wszystko
    > >> jesp już zestalone w 3.14-zdu, a rekacja jest kontrolowana dyfuzyjną
    > >> migracją wody.
    > >
    > > No, ciekawe. Ale w przypadku tak prostego skladnika, jak CaO tez?
    > >
    > >>> pisza tu np "high range water reducing admixture (HRWR)"
    > >>> "The HRWR is preferably provided in the form of a sodium salt of
    > >>> naphthalene formaldehyde sulfonic acid."
    > >>>
    > >>> ale jeszcze "welan gum", "anhydrous accelerator component is provided
    > >>> in the form of CaCl2", oraz
    > >>> "The hydration of CaO in an SCDA is controlled by the initial rapid
    > >>> reaction of alite in the SCDA"
    > >>
    > >> No nie wykluczam, że są opóźniacze, które na pierwszym etapie wyłapują
    > >> wodę na zasadzie zwykłej konkurencyjności, a potem ją oddają, bo
    > >
    > > troche watpie, bo ich chyba znikomy procent jest.
    > >
    > >> chemiczne powinowactwo CaO do wody może być większo, niż fizyczne do
    > >> takich absorbentów, a równowaga jest mocno przesunięta w kierunku
    > >> Ca(OH)2.
    > >
    > > https://en.wikipedia.org/wiki/Superplasticizer
    > >
    > > Plastycyzer? Smar do betonu? ciekawe.
    > >
    > > Ciekawe jak na to wpadli ... przypadkiem?
    > >
    > >>>> DLaczego nieprawdopodobne? Tym bardziej, że rura metalowa, to
    > >>>> temperatura się naturalnie wyrównuje.
    > >>>
    > >>> Z natury najpierw zamarznie przy sciankach, a pewnie będą i inne
    > >>> fluktuacje, i zacznie zamarzac gdzies szybciej.
    > >>
    > >> Zwykle to zamarza jakoś tak, że przez pewien czas idzie faktycznie od
    > >> ścianeg, a poźniej zarasta stopniowo i środek. Przy małych gradientach,
    > >> chyba nigdy nie zamarza tak, że do ostatniej molekuły wody zostaje w
    > >> środku kanał.
    > >
    > >
    > > No i dlatego jak zamarznie ze zlego konca, to rura peknie.
    > > Ale ... przezd ten kanal sie woda wyciska - nie spowoduje to jakiegos
    > > dluzszego utrzymywania kanalu ?
    > >
    > W powietrzu tworzą się kryształy w kształcie płatków śniegu.
    > W wodzie o temperaturze bliskiej zera też się tworzą igły.
    > Takie igły niszczą błonę komórkową u zwierząt przy ich zamrażaniu.
    >
    > WM
    dlatego zamrażając nieboszczykowych vipów wymieniaja im krew na inny płyn, nie
    marznący jak woda.

    Może glikol ?

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: