eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynierianapoje gazowaneRe: napoje gazowane
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED.alfa.uwb.edu.pl!not-for-mail
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: napoje gazowane
    Date: Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200
    Organization: : : :
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    References: <oprz4deel26s$.1qtvco2cq0cid.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <1jie00cq699u5$.1xdd613a4ru0w.dlg@40tude.net>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.icm.edu.pl; posting-host="alfa.uwb.edu.pl:212.33.73.136";
    logging-data="2902521"; mail-complaints-to="u...@n...icm.edu.pl"
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-9 (Linux)
    Cancel-Lock: sha1:E1L8XQtVgiTVDPPAoyTT8orCYuw=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:49658
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan J.F napisał:

    >> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
    >>
    >> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
    30
    >
    > A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
    > Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.

    Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.

    >>> -można ochłodzić,
    >> Zawsze jest to wskazane.
    > Ale czy wystarczające?

    Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.

    >> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
    >> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
    >
    > Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
    > czy więcej.

    Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
    fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
    najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
    rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.

    >> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
    >> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
    >> nie był błyskawiczny.
    >
    > A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
    > jest bardzo dużo :-)

    Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.

    > Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
    > obrósł wodnym lodem ...

    Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
    coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.

    Jarek

    --
    Stal się leje, moc truchleje,
    Na kombajnie chłop się szkoli,
    Na dodatek wygrać można
    Końcówkę od banderoli.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: