-
Data: 2020-01-28 11:29:22
Temat: Re: znalezc klucze
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2020-01-28 o 10:50, J.F. pisze:
> Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1710149908$2...@s...com.
..
> Hello Paweł,
>>>> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
>>>> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.
>>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody analizy
>>> żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
>>> azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
>
>> Przez stulecia peklowało się mięso saletrą bez opamiętania i jakoś nie
>> wyginęliśmy.
>
> Pawel to chyba bardziej fachowo opisze, ale saletra to azotan V.
> On sie czesciowo redukuje do azotanu III, ktory jest bakteriobojczy, i
> ludziobojczy zreszta tez.
FDA robiło bardzo szerokie badania na temat toksyczności azotynów.
Przyczyną był bardzo silny nacisk społeczny na zakazanie ich stosowania.
Z drugiej strony azotyny są bardzo skuteczne przeciwko Clostridium
botulinum, obawiali się, że po zakazie sporo ludzi pójdzie do piachu po
zatruciach toksyną botulinową. Wynik w dużym skrócie: są dwa gatunki,
którym azotyny szkodzą relatywnie mało, szczur i człowiek. Ten pierwszy
jest bardziej wrażliwy.
> Teraz nie sypiemy saletry bez opamietania, tylko dajemy od razu
> odpowiednia dawke azotynu.
> Choc Pawel twierdzi, ze nawet azotynow juz nie.
Ależ niczego takiego nie twierdzę. Ściągnij sobie rozporządzenie o
dodatkach do żywności, tam jest opisane, co wolno, do czego i w jakich
ilościach.
Azotynów w czystej postaci się nie stosuje ze względu na ich
toksyczność, ewentualny błąd mógłby mieć fatalne skutki. Dawniej w
warunkach domowych stosowano saletrę potasową, diabli wiedzą dlaczego
potasową. Jony potasu psują smak mięsa, w przemyśle stosowano azotan
sodu. Dziś stosuje się peklosól, czyli azotyn sodu w chlorku sodu.
Azotynu może tam być najwyżej 0.6g w kilogramie. No dobrze, azotanu III.
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 28.01.20 11:29 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:34 Jarosław Sokołowski
- 28.01.20 11:50 Queequeg
- 28.01.20 11:52 Queequeg
- 28.01.20 12:14 Michał Jankowski
- 28.01.20 13:26 J.F.
- 28.01.20 13:47 Marek
- 28.01.20 13:46 J.F.
- 28.01.20 14:13 J.F.
- 28.01.20 14:27 Piotr Gałka
- 28.01.20 14:36 viktorius
- 28.01.20 15:30 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 15:33 Paweł Pawłowicz
- 28.01.20 16:00 J.F.
- 28.01.20 17:14 Konopny
Najnowsze wątki z tej grupy
- Superkondensator. Czy to się uda?
- Stare filmy o technice
- Zasilanie własnych konstrukcji przez PoE
- Jak działa domofon?
- Co oni mierzą miernikiem
- 40 lat OrCAD-a
- Multimetr z bluetooth
- Ciekawa mapka z BTS-ami
- Lampy uliczne LED z kubkiem
- Pęczniejące LiPo
- wyłącznik ścienny
- "Wybitna" inteligencja AI
- test stereo
- Bluetooth stereo
- W USA budują pierwszą komercyjną elektrownię fuzji jądrowej
Najnowsze wątki
- 2025-10-20 oszustwo czy nie
- 2025-10-20 Poznań => Specjalista ds. Marketingu Online (PPC) <=
- 2025-10-20 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-10-20 Warszawa => Dyrektor pionu IT <=
- 2025-10-20 Zakrzewo => Konsultant SAP HCM <=
- 2025-10-19 Superkondensator. Czy to się uda?
- 2025-10-19 HYUANDAI NIE POJEDZIE DALEJ! Potrzebuje PILNIE POMOCY!
- 2025-10-18 BLIK a Sprawa Polska
- 2025-10-18 UE i woda pitna do chłodzenia
- 2025-10-18 Zakrzewo => Konsultant SAP HCM <=
- 2025-10-17 "Przypadkowo wylosowany" sędzia odmówił ekstradycji Niemcom za NordStream
- 2025-10-17 Stare filmy o technice
- 2025-10-17 Warszawa => Starszy Konsultant SAP - obszar PP <=
- 2025-10-17 Warszawa => Java Full Stack Developer <=
- 2025-10-17 Warszawa => Konsultant Wiodący SAP PP <=