eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaMosty sklejane z patyczków › Re: Mosty sklejane z patyczków
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!takemy.news.telefonica.de!telefonica.de!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118
    .62.MISMATCH!peer02.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-
    02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!no
    t-for-mail
    Subject: Re: Mosty sklejane z patyczków
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.sci.fizyka
    References: <57650fff$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <576676d3$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
    <1n1f7t04nzt3f$.7h344jcsqpmw.dlg@40tude.net>
    From: WM <c...@p...onet.pl>
    Date: Sun, 19 Jun 2016 15:06:33 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/45.1.1
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <1n1f7t04nzt3f$.7h344jcsqpmw.dlg@40tude.net>
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 40
    Message-ID: <576698e6$0$651$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.24.142.199
    X-Trace: 1466341606 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 651 83.24.142.199:58924
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2785
    X-Received-Body-CRC: 1188107631
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:36482 pl.sci.fizyka:276414
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2016-06-19 o 13:10, J.F. pisze:

    >>> ciekawe czym to kleja ...
    >> Powinny być dozwolone tylko kleje jadalne i obowiązek konsumpcji po
    >> zawodach.
    >
    > Krochmal ? Kiepsko trzyma. Klej kostny ?
    >
    > A moze ciastem makaronowym ? :-)
    >

    W Chinach makaron jest wyciągany wielokrotnie.
    Ciekawe, że rozciąga się przy tym równomiernie, bez przewężeń.
    https://youtu.be/auhHl5-6VdY
    http://twistedsifter.com/2009/09/la-mian-art-of-chin
    ese-noodle-making/

    Takim długim makaronem można wykonać cały most bez klejenia i wysuszyć.


    Jednemu z najsławniejszych fizyków XX wieku Richardowi Feynmanowi zadano
    kiedyś pytanie o pękający makaron spaghetti. Przy wyginaniu sucha nitka
    nigdy nie pęka na dwie części, tylko na 3 do 10 kawałków. Dlaczego? Na
    intuicję powinna łamać się na pół.
    Fenomen pękania na kilka kawałków wyjaśniono dopiero przed kilku laty.
    Pomocna okazała się superszybka kamera cyfrowa. Gdy zginamy np.
    plastikową linijkę, a ta pęka, jej nowo powstałe końcówki drgają (jak
    trampolina) tak długo, aż wytracą energię i wrócą do stanu podstawowego.
    W prętach makaronopodobnych tak się nie dzieje. Energia gromadzi się
    zwykle w połowie zginanego odcinka. Gdy pręt pęka, jego końcówki nie
    drgają. Od miejsca pęknięcia rozchodzi się na boki zaburzenie (podobne
    do fali uderzeniowej) z nagromadzoną energią, powodując powstanie
    kolejnych pęknięć. Zginany makaron nie rozlatuje się więc na kilka
    części równocześnie. Najpierw pęka mniej więcej w środku, a później
    rozpada się dalej. Wszystko dzieje się tak szybko, że ludzkie oko nie
    potrafi tego wychwycić. Kamera, którą posługiwali się fizycy, robiła
    ponad tysiąc ujęć na sekundę.

    http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IB/gn201033_mak
    aron.html

    WM

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: