eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
    media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
    ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Subject: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    References: <59c517e0$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    <g496jk5kw02v$.ekfccslrtuq9$.dlg@40tude.net>
    <59c55d46$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <59c6068b$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
    <v9ulaw0g83t9$.1tveg19as1esi.dlg@40tude.net>
    <59c60e2a$0$649$65785112@news.neostrada.pl> <oq62v4$8jh$1@dont-email.me>
    <59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <oq662o$vji$2@dont-email.me>
    <59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
    <oq6dnr$mho$1@dont-email.me>
    <1qcd7rd5x4q7g.1348xqa828fcr$.dlg@40tude.net>
    <oq6l1v$97d$1@dont-email.me>
    Date: Sun, 24 Sep 2017 00:45:21 +0200
    Message-ID: <1r8ueef9dp934$.1j0izbesmbjjw.dlg@40tude.net>
    Lines: 80
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 82.143.187.50
    X-Trace: 1506206720 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15186 82.143.187.50:54775
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Body-CRC: 1139995538
    X-Received-Bytes: 4341
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:723984
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sat, 23 Sep 2017 16:52:02 -0500, Pszemol napisał(a):
    > "J.F." <j...@p...onet.pl> wrote in message
    >>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    >>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >>
    >> Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.
    >
    > Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?

    Przyczyna jest odpowiedni sklad.
    Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.

    Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.


    >> Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
    >> Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
    >> zalezy.
    >>
    >> CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
    >> zasadowym.
    >
    > Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
    > a raczej to jak wpływa na pH wody.

    Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
    Rozpuszcznie CO obniza pH.

    >> Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
    >> pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
    >> jestem ciekaw.
    >> Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.
    >
    > Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
    > NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)

    Kranowa ? Ktora wapn zawierala u zrodla, a chlor domieszaly wodociagi?

    A czesciowo pochodzi z deszczowki ktora przeplynela przez pola pewne
    nawozow ?

    > Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.

    Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
    Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.

    > Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
    > powodu :-)

    weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
    W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.

    No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja :-)

    >> A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.
    >
    > Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
    > wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
    > niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
    > zgadza? :-)

    Jak dla mnie za duzy skrot myslowy ... choc w sumie ... zazwyczaj masz
    racje.
    Te siarczany to raczej nie sa zasadowe.


    >> Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
    > Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
    > obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
    > z omawianego kontekstu?

    No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.

    > Woda destylowana słabo buforuje,
    > bo nawet mały dodatek CO2 obniża jej pH. Woda twarda,
    > o dużej zawartości soli mineralnych, dobrze buforuje pH
    > bo nawet duże dodatki CO2 nie powodują spadku jej pH.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: