eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-24 10:22:42
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 23.09.2017 o 23:53, Pszemol pisze:
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    > news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>>>> kolorze.
    >>>>>>
    >>>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>>>
    >>>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>>>
    >>>> Nie wynika, ale związek jest.
    >>>
    >>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości
    >>> buforujących,
    >>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >>>
    >>>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>>>
    >>>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >>>
    >>> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    >>> więc nie mów że przeciwnie :-)))
    >>
    >> Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
    >> węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
    >> A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)
    >
    > Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
    > o twardość ogólną a nie o węglanową :-)

    W takim razie nie chodzi o własności buforujące dwutlenku węgla a raczej
    jonów węglanowych i wodorowęglanowych.

    >>>> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez
    >>>> ich przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >>>> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu
    >>>> pH wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >>>> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >>>
    >>> Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    >>> nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    >>> do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    >>
    >> Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
    >> raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH
    >> nie może być wysokie.
    >
    > Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo :-)

    OK, zgadzam się :-)

    >>> W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    >>> zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    >>> bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    >>> związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.
    >>
    >> Tu zgoda :-)
    >
    > :-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można :-)

    I ja mam takie wrażenie :-) Ale już chyba jesteśmy blisko.

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: