eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałka › Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.ams1.giganews
    .com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
    po-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <2A5RH.2$c7o5.1@fx34.ams1> <6015992f$0$515$65785112@news.neostrada.pl>
    <o...@t...mshome.net> <rv6otl$4c7$1@gioia.aioe.org>
    <6016fa8e$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
    <rv78j6$1moq$1@gioia.aioe.org> <rv7a68$e7s$1@gioia.aioe.org>
    <60172d71$0$522$65785112@news.neostrada.pl> <rv7b83$ofl$1@gioia.aioe.org>
    <60181d6f$0$512$65785112@news.neostrada.pl>
    <%AYRH.17975$ALNd.17400@fx41.ams1>
    <60185c83$0$543$65785112@news.neostrada.pl>
    <dwZRH.363$c7o5.201@fx34.ams1>
    <60191cf5$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    <lU9SH.19938$ast3.5098@fx20.ams1>
    From: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom>
    Date: Thu, 4 Feb 2021 10:53:03 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/78.7.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <lU9SH.19938$ast3.5098@fx20.ams1>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 58
    Message-ID: <601bc3ff$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.30.134.232
    X-Trace: 1612432383 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 508 83.30.134.232:56142
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:761490
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 02.02.2021 o 11:33, Marcin Debowski pisze:
    > On 2021-02-02, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >> W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
    >>> On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >>>> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >>>>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>>>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>>>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>>>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>>>>> przecież.
    >>>>>>>
    >>>>>>> Trywialne pytania.
    >>>>>>
    >>>>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>>>>> cząstki tłuszczu.
    >>>>>>
    >>>>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>>>>
    >>>>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >>>>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >>>>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >>>>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >>>>> więc to nie glicerol.
    >>>>
    >>>> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    >>>> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    >>>> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    >>>> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
    >>>
    >>> Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    >>> Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    >>> czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    >>> chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.
    >>
    >> Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
    >> na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
    >> Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
    >> kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
    >> Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
    >> wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
    >> a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
    >> dziesiątki gramów.
    >
    > Nie chce mi się za głęboko szukać, dlatego pierwsze z brzegu, olej sojowy:
    > https://ars.els-cdn.com/content/image/3-s2.0-B978098
    189360050007X-f02-21-9780981893600.jpg
    >
    > Z obliczeń mi wychodzi, że 1 g tego oleju pójdzie z 20 tonami wody. Przy
    > czym warto zauważyć, że to przy prężności par oleju w 180C. Patrząc po
    > tych krzywych to w 100C będzie raczej 2-3 rzedy wielkości więcej.

    Przeliczyłem, potwierdzam :-)
    A więc jednak aerozol powstały w wyniku porywania tłuszczu przez bąbelki
    pary.

    Pozdrawiam,
    Paweł

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: