-
11. Data: 2009-03-20 23:07:41
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello szadok,
Friday, March 20, 2009, 9:19:57 PM, you wrote:
>>>> gdzie można kupić niewielkie ilości blachy stalowej
>>>> cynowanej
>>> a blacha do wypieku ciast nie moze być ?
>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
> A one są cynowane, czy cynkowane?
> Wydawało mi się, że cynk...
Spożywcze są cynowane.
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Spam: http://www.squadack.na.allegro.pl/ :)
-
12. Data: 2009-03-20 23:27:39
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan RoMan Mandziejewicz napisał:
>>>>> gdzie można kupić niewielkie ilości blachy stalowej
>>>>> cynowanej
>>>> a blacha do wypieku ciast nie moze być ?
>>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
>> A one są cynowane, czy cynkowane?
>> Wydawało mi się, że cynk...
>
> Spożywcze są cynowane.
A mówiąc ściślej -- były. Teraz przeważnie blacha jest powlekana
jakimś tworzywem sztucznym. Przynajmniej wewnątrz puszki.
Natomiast co do tych niespożywaczych, to z tego co widziałem,
elementy kształtowane są z blachy stalowej, a ta dopiero po
skończonej obróbce jest cynowana galwanicznie.
--
Jarek
-
13. Data: 2009-03-21 01:49:50
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: s...@g...com
On 20 Mar, 23:06, Paweł <p...@n...pl> wrote:
> Najbardziej mnie zdziwiło, że chcą wycinać tylko od 0.5 mm w górę.
Cienka blacha się wygina podczas cięcia.
Laserami CO2 można to spokojnie ciąć, gorzej jest z mosiądzami i
miedzią (z miedzi są wykonane np. lustra w laserze), ale też się da.
-
14. Data: 2009-03-21 11:57:02
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
> Pan RoMan Mandziejewicz napisał:
>
> >>>>> gdzie można kupić niewielkie ilości blachy stalowej
> >>>>> cynowanej
> >>>> a blacha do wypieku ciast nie moze być ?
> >>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
> >> A one są cynowane, czy cynkowane?
> >> Wydawało mi się, że cynk...
> >
> > Spożywcze są cynowane.
>
> A mówiąc ściślej -- były. Teraz przeważnie blacha jest powlekana
> jakimś tworzywem sztucznym. Przynajmniej wewnątrz puszki.
>
> Natomiast co do tych niespożywaczych, to z tego co widziałem,
> elementy kształtowane są z blachy stalowej, a ta dopiero po
> skończonej obróbce jest cynowana galwanicznie.
>
> --
> Jarek
tylko cynowane pewno były przed wojną. Dla mnie od zawsze one są lakierowane.
Używają do tego lakierów epoksydowych. Jedynych dopuszczonych do kontaktu z
żywnością. To z że wycinane i potem galwanicznie cynowane uznać należy jako
legendę. Może i jakieś super specjalne elementy tak się robi. Masówki na pewno
nie. Za drogo. Na dodatek nie ma żadnej gwarancji ze to co widziałeś było
cynowane galwanicznie. Ktoś tam był pewien że blachy do kontaktu z żywnością się
cynkuje. Ja jak czegoś nie wiem to nie piszę i nie wymyślam żeby innych w błąd
nie wprowadzać. To dobra zasada. szkoda że nie stosowana przez innych.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
15. Data: 2009-03-21 13:26:02
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: AW <s...@p...onet.pl>
kogutek pisze:
> tylko cynowane pewno były przed wojną.
Bzdura. Weź pudełko czekoladek np. Wedlowskich i sprawdź.
> Dla mnie od zawsze one są lakierowane.
Druga bzdura. Chyba, że urodziłeś się wczoraj.
> Używają do tego lakierów epoksydowych.
A skąd to wiesz?
> Jedynych dopuszczonych do kontaktu z
> żywnością.
J.w.
> Ktoś tam był pewien że blachy do kontaktu z żywnością się
> cynkuje.
Cynkuje to się rynny.
> Ja jak czegoś nie wiem to nie piszę i nie wymyślam żeby innych w błąd
> nie wprowadzać. To dobra zasada. szkoda że nie stosowana przez innych.
>
No to jeszcze podaj źródło swoich informacji.
--
Pozdrawiam
AW
-
16. Data: 2009-03-21 13:29:32
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: AW <s...@p...onet.pl>
Jerry1111 pisze:
>
> Bezproblemowo. To jest lustro dla jakiej dlugosci fali? 10um z lasera
> CO2? ;-)
>
A co, dla 10um to lustro musi być jakieś super specjalne?
Zawsze sądziłem, że im większa długość fali tym niższe wymagania co do
jakości/gładkości powierzchni.
No ale mogłem się mylić.
--
Pozdrawiam
AW
-
17. Data: 2009-03-21 15:03:05
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
kogutek napisał:
>>>>>>> gdzie można kupić niewielkie ilości blachy stalowej
>>>>>>> cynowanej
>>>>>> a blacha do wypieku ciast nie moze być ?
>>>>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
>>>> A one są cynowane, czy cynkowane?
>>>> Wydawało mi się, że cynk...
>>>
>>> Spożywcze są cynowane.
>>
>> A mówiąc ściślej -- były. Teraz przeważnie blacha jest powlekana
>> jakimś tworzywem sztucznym. Przynajmniej wewnątrz puszki.
>>
>> Natomiast co do tych niespożywaczych, to z tego co widziałem,
>> elementy kształtowane są z blachy stalowej, a ta dopiero po
>> skończonej obróbce jest cynowana galwanicznie.
>
> tylko cynowane pewno były przed wojną. Dla mnie od zawsze one
> są lakierowane. Używają do tego lakierów epoksydowych. Jedynych
> dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Z tego co wiedzę, cynowane są nadal. Niezależnie od lakierowania.
Pomysł z cynowaniem ma związek nie tylko z kontaktem z żywnością.
Stalowa blacha po ocynowaniu (odwrotnie niż ocynkowana) ulega
szybkiej korozji po zarysowaniu i kontakcie z wilgocią.
To w zamyśle miało doprowadzić do szybszego rozkładu wyrzuconego
opakowania.
> To z że wycinane i potem galwanicznie cynowane uznać należy jako
> legendę. Może i jakieś super specjalne elementy tak się robi.
> Masówki na pewno nie. Za drogo. Na dodatek nie ma żadnej gwarancji
> ze to co widziałeś było cynowane galwanicznie.
Jak się moczy podłączone do prądu blaszane elementy w kadzi
z bulgoczącym roztworem, to podług mojej skromnej wiedzy jest
to cynowanie galwaniczne. Widziałem takie rzeczy, jak mnie kiedyś
chciano wychować przez pracę (bo od nauki to się tym studentom
może w głowach poprzewracać). Całkiem normalne i zupełnie niespecjalne
elementy tak robiono.
> Ktoś tam był pewien że blachy do kontaktu z żywnością się cynkuje.
> Ja jak czegoś nie wiem to nie piszę i nie wymyślam żeby innych w błąd
> nie wprowadzać.
Tak, tak...
> To dobra zasada. szkoda że nie stosowana przez innych.
Aha.
--
Jarek
-
18. Data: 2009-03-21 16:00:52
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Jarosław,
Saturday, March 21, 2009, 12:27:39 AM, you wrote:
[...]
>>>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
>>> A one są cynowane, czy cynkowane?
>>> Wydawało mi się, że cynk...
>> Spożywcze są cynowane.
> A mówiąc ściślej -- były. Teraz przeważnie blacha jest powlekana
> jakimś tworzywem sztucznym. Przynajmniej wewnątrz puszki.
Ale to nie ma nic wspólnego z cynowaniem, bo stalowe nadal są
cynowane. Tworzywo lub lakier wewnątrz swoją drogą.
[...]
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Spam: http://www.squadack.na.allegro.pl/ :)
-
19. Data: 2009-03-21 17:36:41
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: "kogutek" <k...@o...pl>
> No to jeszcze podaj źródło swoich informacji.
>
> --
> Pozdrawiam
> AW
Chyba Cie pogięło. Jak uważasz ze jest inaczej to Ty podajesz źródła swoich
informacji. Jak nie podajesz tylko masz żale to na tych żalach możesz sobie zupy
nagotować albo je w buty wsadzić.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
20. Data: 2009-03-22 18:19:28
Temat: Re: Blacha cynowana
Od: Piotr Curious Gluszenia Slawinski <c...@m...ip.tpnet.pl>
s...@g...com wrote:
> On 20 Mar, 23:06, Paweł <p...@n...pl> wrote:
>> Najbardziej mnie zdziwiło, że chcą wycinać tylko od 0.5 mm w górę.
> Cienka blacha się wygina podczas cięcia.
> Laserami CO2 można to spokojnie ciąć, gorzej jest z mosiądzami i
> miedzią (z miedzi są wykonane np. lustra w laserze), ale też się da.
hmm, z cieciem miedzi sie nie spotkalem, do tego zdaje sie potrzeba lasera
wiekszej czestotliwosci, znasz moze jakis zaklad gdzie sie tym zajmuja?
--