eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-05-31 07:59:28
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Wiesiaczek <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 5/31/22 12:08 AM, a a wrote:
    > On Tuesday, 31 May 2022 at 00:00:10 UTC+2, Marcin Debowski wrote:
    >> On 2022-05-30, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>> On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
    >>>> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
    >>>
    >>>>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >>>>> noza.
    >>>>>
    >>>>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >>>>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >>>>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >>>>>
    >>>>
    >>>> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
    >>>> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per strona
    kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
    >>>
    >>> w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
    >>>
    >>>> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej
    filozofii.
    >>>
    >>> IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
    >>> pociągnieciu.
    >>> A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
    >>>
    >>>> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
    >>>> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie widze
    sensu.
    >>>>
    >>>> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
    >>>> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
    >>>> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
    >>>
    >>> Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
    >>>
    >>> https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
    >>>
    >>> to nie jest ostry :-)
    >>>
    >>> P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
    >>> https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
    >>>
    >>> ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
    >>>
    >>>>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >>>>> z takiego białego materialu ...
    >>>>>
    >>>> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
    >>>> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
    >>>> nadtluczonym jajkiem.
    >>>
    >>> Jakos tak.
    >>> Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)
    >> https://cutlery.kyocera.com/sharpening-service Diamentowe ostrzałki są
    >> widzę nawet przystępnych cenach, ale ponieważ żadej nie używałem, więc
    >> możesz gugląć sam :)
    >>
    >> --
    >> Marcin
    > Gdy duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej, z drewniana rączka kosztuja 5zł
    > to nikt nie będzie wydawał 10 zł na ostrzałkę, bo za to kupi 2 dodatkowe,
    fabrycznie naostrzone noże i mu wystarczą na caly rok

    Takim nożem za 5 zł to można się po plecach podrapać :)


    --
    Wiesiaczek (dziś z DC)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: