eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-23 22:08:53
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 23.09.2017 o 21:47, Pszemol pisze:
    > "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    > news:59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl...
    >> W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >>> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >>> news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>> W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
    >>>> [...]
    >>>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>> kolorze.
    >>>>
    >>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>
    >>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>
    >> Nie wynika, ale związek jest.
    >
    > Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    > tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    > chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >
    >>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>
    >> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >
    > Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    > więc nie mów że przeciwnie :-)))

    Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku węgla a
    więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
    A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)

    >> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    >> przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    >> wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >
    > Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    > nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    > do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.

    Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
    raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH nie
    może być wysokie.

    > W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    > zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    > bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    > związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

    Tu zgoda :-)

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: