eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałka › Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologn
    e.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!fe
    ed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx34.ams1.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
    Subject: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    References: <2A5RH.2$c7o5.1@fx34.ams1> <6015992f$0$515$65785112@news.neostrada.pl>
    <o...@t...mshome.net> <rv6otl$4c7$1@gioia.aioe.org>
    <6016fa8e$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
    <rv78j6$1moq$1@gioia.aioe.org> <rv7a68$e7s$1@gioia.aioe.org>
    <60172d71$0$522$65785112@news.neostrada.pl> <rv7b83$ofl$1@gioia.aioe.org>
    <60181d6f$0$512$65785112@news.neostrada.pl>
    <%AYRH.17975$ALNd.17400@fx41.ams1>
    <60185c83$0$543$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 35
    Message-ID: <dwZRH.363$c7o5.201@fx34.ams1>
    X-Complaints-To: a...@t...nl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 01 Feb 2021 20:28:57 UTC
    Organization: Tweaknews
    Date: Mon, 01 Feb 2021 20:28:57 GMT
    X-Received-Bytes: 2727
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:761446
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    > W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>> przecież.
    >>>>
    >>>> Trywialne pytania.
    >>>
    >>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>> cząstki tłuszczu.
    >>>
    >>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>
    >> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >> więc to nie glicerol.
    >
    > Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    > gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    > bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    > kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.

    Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: