eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałka › Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsread
    er4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned
    .com!peer03.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed
    .neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.
    neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <2A5RH.2$c7o5.1@fx34.ams1> <6015992f$0$515$65785112@news.neostrada.pl>
    <o...@t...mshome.net> <rv6otl$4c7$1@gioia.aioe.org>
    <6016fa8e$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
    <rv78j6$1moq$1@gioia.aioe.org> <rv7a68$e7s$1@gioia.aioe.org>
    <60172d71$0$522$65785112@news.neostrada.pl> <rv7b83$ofl$1@gioia.aioe.org>
    <60181d6f$0$512$65785112@news.neostrada.pl>
    <%AYRH.17975$ALNd.17400@fx41.ams1>
    <60185c83$0$543$65785112@news.neostrada.pl>
    <dwZRH.363$c7o5.201@fx34.ams1>
    From: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom>
    Date: Tue, 2 Feb 2021 10:35:49 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/78.7.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <dwZRH.363$c7o5.201@fx34.ams1>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 44
    Message-ID: <60191cf5$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.30.120.72
    X-Trace: 1612258549 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 518 83.30.120.72:61675
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3751
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:761462
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
    > On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>>> przecież.
    >>>>>
    >>>>> Trywialne pytania.
    >>>>
    >>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>>> cząstki tłuszczu.
    >>>>
    >>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>>
    >>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >>> więc to nie glicerol.
    >>
    >> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    >> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    >> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    >> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
    >
    > Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    > Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    > czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    > chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.

    Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
    na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
    Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
    kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
    Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
    wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
    a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
    dziesiątki gramów.

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: