eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaNowoczesne materiały na grzałki...? › Re: Nowoczesne materiały na grzałki...?
  • Data: 2019-03-26 14:20:52
    Temat: Re: Nowoczesne materiały na grzałki...?
    Od: Marek <f...@f...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Tue, 26 Mar 2019 03:14:07 -0700 (PDT), Konrad Anikiel
    <a...@g...com> wrote:
    > Co jest w Twoim piecu
    > za grzałkami?

    Izolacja z cegły ceramicznej (nazywają to klin ceramiczny) grubość
    ok 13cm a zewnętrzna warstwa to wełna ok 15cm.
    Tam nie ma za bardzo się od czego promieniowanie odbić bo ściana
    wewnątrz pieca jest ceramiczna. Retorta jest z stali żaroodpornej, to
    nie jest metaliczne raczej szare i porowate.

    > Do jakiej temperatury rozgrzewasz ten drut?

    Temp wewnątrz retorty to 700-720C w zależności materiału. Grzałki
    rozgrzewają się do max 880C (takie mają zabezpieczenie).
    Gdyby płaszczyzna płaskownika grzałki była skierowana w stronę
    retorty byłoby to by sprawniej rozgrzewała retortę? Oczywiście jest
    problem technologiczny, że w takim ułożeniu "płaskim w stronę
    retorty" nie ma jak tego płaskownika powiesić/meandrować.
    Generalnie chodzi o skrócenie czasu rozgrzewania do temp. żarzenia. W
    tej chwili jest to około 2-3 godziny dla 2t wsadu.

    --
    Marek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: