eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaPo co dziadek klepał kosę? › Re: Po co dziadek klepał kosę?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
    ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
    -mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    References: <9...@g...com>
    <0...@g...com>
    <3...@g...com>
    <c...@g...com>
    In-Reply-To: <c...@g...com>
    Subject: Re: Po co dziadek klepał kosę?
    Date: Thu, 4 Aug 2016 10:53:48 +0200
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
    Lines: 39
    Message-ID: <57a302a4$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.7.237.101
    X-Trace: 1470300836 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15207 83.7.237.101:63222
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:36652
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Konrad Anikiel" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:cb9c6427-f870-4473-ba46-e05ed59e9537@go
    oglegroups.com...
    W dniu środa, 3 sierpnia 2016 13:59:28 UTC+2 użytkownik
    s...@g...com napisał:
    >> > 2. Utwardzić stal, żeby się potem tak szybko nie tępiła.
    >
    >> A można ją jakoś inaczej utwardzić w domu?
    >> Myślałem o grilu czyli podgrzać kosę żebym była bardziej plastyczna

    >Potrzebna jest właściwa twardość i objętość utwardzonego metalu. Im
    >bardziej metal się utwardza, tym bardziej jest kruchy. Po
    >przekroczeniu jakiejś granicy >tej twardości ostrze zaczyna wykruszać
    >się zbyt łatwo, więc tępi się szybciej, zamiast wolniej. Po drugie
    >objętość. Tego utwardzonego metalu nie może być za >mało, bo zbyt
    >często trzeba by było ostrzyć, ale też i nie za dużo, bo będą się
    >wykruszać za duże fragmenty i kosa zbyt szybko się zużyje po
    >kolejnych >ostrzeniach.

    Wiki pisze, ze przez to klepanie metal plynal i odtwarzal ostrze.
    Patrzac na grubosc tego zagiecia jestem sklonny uwierzyc.
    I jeszcze pisza, ze amerykanskie kosy byly z twardszej stali, rzadziej
    wymagaly ostrzenia, za to klepac juz ich sie nie dalo.

    No coz - kwestia ceny i zarobkow.

    >Współcześnie różne ostrza w maszynach ostrzy się laserowo: bardzo
    >szybka zmiana temperatury, bardzo dobrze kontrolowane chłodzenie,
    >powtarzalne warunki. >Ale takie ostrze jest jednorazowe, bo objętość
    >utwardzonego materiału jest znikoma.

    Ale to ponoc tak ma dzialac - przynajmiej w nozach kuchennych.
    Bardzo twarda i cienka warstwa materialu robi za ostrze, reszta za
    konstrukcje nosna.
    W miare uzywania reszta sie wyciera, a ostrze zostaje. Ostre, bo
    cienkie.


    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: