-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.185.152.121.24
6!not-for-mail
From: Adam <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Patent w Polsce przedwojennej na radioaktywne słodycze
Date: Tue, 20 Oct 2020 22:13:52 +0200
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <rmnge3$7bo$1$Adam@news.chmurka.net>
References: <5f8b6a80$0$31100$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5f8c5360$0$593$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5f8da954$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5f8eb88b$0$31100$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5f8edf27$0$11921$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<rmmp41$olk$1$Adam@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5f8f2203$0$11936$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 185.152.121.246
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 20 Oct 2020 20:13:55 +0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Adam";
posting-host="185.152.121.246"; logging-data="7544";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:68.0) Gecko/20100101
Thunderbird/68.12.1
Content-Language: pl
In-Reply-To: <5f8f2203$0$11936$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:44872
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2020-10-20 o 19:44, J.F. pisze:
> Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
> (...)
>> Na pewno wiadomo tyle, że po
>> skonwertowaniu sacharozy do monocukrów przybywa słodyczy. Więc żeby
>> napój był równie słodki, potrzeba mniej tych węglowodanów. A przez
>> to mniej kalori, czyli potencjalnie więcej zdrowia.
>
> Hm, na pewno ? Glukoza jest malo slodka, no chyba ze kwestia postaci i
> rozpuszczania.
> Sacharoza dosc slodka ... ale moze to hydroliza w ustach.
>
> https://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
> "Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od
> sacharozy i znacznie słodsza od glukozy)"
>
> No to tak bym powiedzial, ze polowa nieco slodsza, a polowa znacznie
> mniej slodsza ... powinno wyjsc gorzej.
>
> "Jednakże szereg kolejnych badań zdaje się potwierdzać negatywne skutki
> spożywania fruktozy. Wskazują one na to, że aktywuje ona ośrodki nagrody
> w ludzkim mózgu, nie zapewniając przy tym uczucia sytości[10][11].
> Glukoza gasi łaknienie na ok. 2-3 godziny, fruktoza nigdy, ponieważ w
> odróżnieniu od glukozy nie hamuje aktywności podwzgórza[10][12]. Wątroba
> w odpowiedzi na fruktozę produkuje większe ilości trójglicerydów,
> sprzyjając w ten sposób chorobom układu sercowo-naczyniowego,
> insulinooporności, cukrzycy, nadwagi i otyłości[7]. Fruktoza z uwagi na
> znacznie wolniejsze wchłanianie się z krwi niż glukoza nie jest
> wykorzystywana podczas wysiłku fizycznego, natomiast nadmiar fruktozy
> jest przekształcany w tkankę tłuszczową[10]. "
>
Gdzieś tak w latach 80-tych chodziłem na pielgrzymki do Częstochowy.
Przez kilka lat z kumplami żarliśmy wtedy glukozę - biały proszek,
podobny do mąki. Żarliśmy tego sporo - przez tydzień szło kilka
kilogramów na kilka osób.
Trudno powiedzieć, czy pomagało (bo jedliśmy jeszcze konserwy), ale
wieczorem, jak już niektórzy ledwo-co mogli rozłożyć namiot, to jeszcze
biegaliśmy naokoło pola.
> Co moze i zle mowi o fruktozie, ale ... jesli alternatywą jest
> sacharoza, to jakby to samo ... wie po prostu cukru mniej, a nie syrop
> g-f to twoj wrog.
>
>> Pewnie też więcej
>> pieniędzy w kieszeni producenta -- ale co ja mu będą żałował.
>
> Wiecej chyba dlatego, ze tani surowiec uzywa. I to skrobie konwertuje.
>
> Ale ... czy ziemniaki nie sa tanszym zrodlem skrobii ? A oni pszenice
> przerabiaja...
>
>> Nie, ja nie potrafię odróżnić smaku cukru buracznego, gronowego
>> i owocowego. Na pewno nie w tym rzecz. Ułomna pamięć podpowiada mi,
>> że kiedyś słodkości w coli było mniej, za to smaku więcej.
>
> Dziecko moglo inaczej odbierac, ale fakt, ze moga teraz mniej slodzic
> ... bo chyba jeszcze nie zastapili calkowicie innymi slodzikami,
> przynajmniej nie w "klasycznej".
>
Teraz ja nie wyczuwam w coli cukru. Jest jakaś taka dziwna. Wydaje mi
się, że dawniej była słodsza.
A wtedy, dziecięciem będąc, do szklanki herbaty wrzucałem po 3 lub 4
szklanki cukru. Jakoś tak dziwnie było, że w czasach "kartkowych" cukru
mieliśmy pod dostatkiem.
A ja (i cała rodzina), pomimo obfitego i tłustego żarła i dużej ilości
cukry, byliśmy chudzielcami.
--
Pozdrawiam.
Adam
Następne wpisy z tego wątku
- 22.10.20 00:33 Marcin Debowski
- 21.10.20 21:05 J.F.
- 22.10.20 12:02 Adam
- 22.10.20 12:26 J.F.
- 23.10.20 12:58 Adam
Najnowsze wątki z tej grupy
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
- Domowy koncentrator tlenu
- Od słoika po rakiety
- Rewolucja
- Synchronizacja zegarów miejskich w XIX wieku
- Zbieraczka do wkrętów lub gwoździ
- Malowanie roweru dzisiaj
- Telefoniczna kopiarka kluczy
- Awaria rury
- Prawo do naprawy
- Re: Download Solution Manual Fundamentals of Renewable Energy Processes (3rd Ed., Aldo da Rosa)
Najnowsze wątki
- 2024-04-28 wymiana przewodu od licznika do mieszkania
- 2024-04-28 Lustra w maszynie ASML
- 2024-04-28 Elektryk przytarł podłogę
- 2024-04-27 Nowy, "szybki "komputer AsRock nie posiada modułu TPM
- 2024-04-27 Nowy, "szybki "komputer AsRock nie posiada modułu TPM
- 2024-04-27 Warszawa => Inżynier DevOps (projekt JP) <=
- 2024-04-27 Warszawa => Senior Account Manager (on-site) <=
- 2024-04-27 Wrocław => Dyrektor Sprzedaży (branża usług/produktów IT) <=
- 2024-04-27 Warszawa => Sales Representative for Outsourcing Services <=
- 2024-04-27 Chrzanów => Administrator i wdrożeniowiec Lotus Notes/Domino <=
- 2024-04-27 Ja pierdolę...
- 2024-04-27 Ryby i kawitacja
- 2024-04-27 Zabrze => Junior HelpDesk <=
- 2024-04-27 Katowice => Administrator IT - Wirtualizacja i Konteneryzacja <=
- 2024-04-27 Bażanowice => Inżynier Industrializacji - Elektronik <=