eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóż › Re: Stal na nóż
  • Data: 2021-10-19 14:40:52
    Temat: Re: Stal na nóż
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw
    .pl...
    robot napisał:
    >> Chciałem sobie kupić plasterek dobrej stali i zrobić z niego nóż
    >> kuchenny.
    >> Cały proces wykonania noża jest możliwy do wykonania w moich
    >> warunkach
    >> domowych, oprócz hartowania.
    >
    >> I pytanie moje jest takie (pewnie głupie): czy są stale które nie
    >> wymagają hartowania żeby były twarde? Stale proszkowe się hartuje?
    >> Właśnie na twardości najbardziej mi zależy.


    >O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.

    Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    miekkiej i twardej.

    Ale ale ... czy noz kuchenny to nie powinien byc przede wszystkim
    nierdzewny ?

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: