eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóż › Re: Stal na nóż
  • Data: 2021-10-19 15:54:43
    Temat: Re: Stal na nóż
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >> O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >> był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >> i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >> proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >> produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.
    >
    > Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    > miekkiej i twardej.

    Twardzość w środku mało przydatna, potrzebna jest elastyczność. Ale
    takie warstwowanie też ją może dać. W każdym razie techniki wytwarzania
    były wyszukane. Jak na przykład azotowanie (utwardzające) przez hrtowanie
    w moczu.

    > Ale ale ... czy noz kuchenny to nie powinien byc przede wszystkim
    > nierdzewny ?

    Nie powinien rdzewieć. Kiedyś noże były ze stli rdzewnej, ale w użyciu
    pasywaowały się. Tłuszcz, temperatura, etc. Nieużywane pokrywała rdza.

    Jarek

    --
    Wszak z jednegośmy kruszcu, przecież nie jednacy,
    Skądżeś ty nabył blasku? -- Czy chcesz wiedzieć?...
    Z pracy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: