eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóż › Re: Stal na nóż
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsreader4.netcologne.de!
    news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer03.ams4!p
    eer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-
    exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTE
    D!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Stal na nóż
    References: <616e8473$0$528$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <616ebcd6$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Tue, 19 Oct 2021 15:54:43 +0200
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-5 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 28
    NNTP-Posting-Host: 84.201.212.11
    X-Trace: 1634651683 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 547 84.201.212.11:45622
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2011
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:46312
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >> O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >> był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >> i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >> proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >> produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.
    >
    > Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    > miekkiej i twardej.

    Twardzość w środku mało przydatna, potrzebna jest elastyczność. Ale
    takie warstwowanie też ją może dać. W każdym razie techniki wytwarzania
    były wyszukane. Jak na przykład azotowanie (utwardzające) przez hrtowanie
    w moczu.

    > Ale ale ... czy noz kuchenny to nie powinien byc przede wszystkim
    > nierdzewny ?

    Nie powinien rdzewieć. Kiedyś noże były ze stli rdzewnej, ale w użyciu
    pasywaowały się. Tłuszcz, temperatura, etc. Nieużywane pokrywała rdza.

    Jarek

    --
    Wszak z jednegośmy kruszcu, przecież nie jednacy,
    Skądżeś ty nabył blasku? -- Czy chcesz wiedzieć?...
    Z pracy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: