eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriamaszyna do orzechów › Re: maszyna do orzechów
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "wowa" <w...@g...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Subject: Re: maszyna do orzechów
    Date: Sun, 4 Oct 2009 15:05:17 +0200
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 36
    Message-ID: <haa6if$6e1$1@inews.gazeta.pl>
    References: <ha2pg9$9qk$1@inews.gazeta.pl> <6...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: 45.73.classcom.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1254661519 6593 195.150.73.45 (4 Oct 2009 13:05:19 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 4 Oct 2009 13:05:19 +0000 (UTC)
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
    X-Priority: 3
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3598
    X-User: wowa3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:25433
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "Tornad" <t...@v...pl> napisał w wiadomości
    news:6c76.000000fb.4ac6b35c@newsgate.onet.pl...
    >>
    > Przed ta cala operacja oni te orzechy przez 24 godziny susza powietrzem o
    > temperaturze 103 C. Wtedy po rozgnieceniu zawartosc orzecha latwo odpada
    > od
    > skorupki.
    I może tutaj jest pies :) Orzechy mam suszone w temp pokojowej. Spróbuję dać
    do pieca na jakiś czas.


    >
    > Na zakonczenie prosty sposob na miazdzenie orzechow w przypadku braku
    > dziadka.
    > Nalezy to robic w pozycji siedzacej. Orzecha wkladamy pod obcas lewego
    > buta i
    > lekko go przyciskamy do podlogi po czym ze srednia sila, piescia prawej
    > dloni
    > walimy sie w lewe kolano. Orzech peka. Nalezy dobrac sile uderzenia w
    > zaleznosci od gatunku orzecha tak aby on nie zostal calkowicie zmiazdzony
    > lecz
    > jedynie w stopniu umozliwiajacym latwe rozdzielenie tresci od skorupki.
    > Nawet
    > niewprawnemu lamaczowi skorupek udaje sie juz za trzecim razem.
    >

    To jest dobry, partyzancki, sposób. Dla kilku orzechów :) Dla mnie
    najwygodniejszym jest rozwarcie połówek za pomocą noża. Można tak uzyskać
    nie uszkodzony środek.
    Wojtek

    --
    Nie każde piwo to Żywiec!
    .... Na szczęście :)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: