eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaPatent w Polsce przedwojennej na radioaktywne słodycze › Re: Patent w Polsce przedwojennej na radioaktywne słodycze
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologn
    e.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer01.ams4!peer.am4.highwi
    nds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
    ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    References: <5f8b6a80$0$31100$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5f8c5360$0$593$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5f8da954$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5f8eb88b$0$31100$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5f8edf27$0$11921$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <rmmp41$olk$1$Adam@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Subject: Re: Patent w Polsce przedwojennej na radioaktywne słodycze
    Date: Tue, 20 Oct 2020 19:44:34 +0200
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
    Lines: 85
    Message-ID: <5f8f2203$0$11936$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.30.160.98
    X-Trace: 1603215875 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 11936 83.30.160.98:61834
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 5209
    X-Received-Body-CRC: 556319737
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:44870
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw.p
    l...
    Pan Adam napisał:
    >>> Moja pamięć z dzieciństwa jest taka, że coca-cola wtedy była
    >>> lepsza. Teraz to lura. Ale to może być teoria spiskowa,
    >>> niemożliwa do zweryfikowania. O ile łatwo jest zamówić wino
    >>> z dowolnego rocznika, to z colą tak nie jest. Nie ma jak
    >>> porównać.
    >
    >> Przede wszystkim była z normalnym cukrem.

    >Co to jest "normalny cukier"? Czy chodzi o sacharozę versus miesznka
    >glukozy i fruktozy? Już w czasach polokoktowców konwersja sacharozy
    >do
    >dwóch składowych monocukrów była stosowana przy produkcji sztucznego
    >miodu. Przemysłowo sztucznym miodem nie słodzono, bo to dodatkowy
    >koszt.
    >Naturalny miód pszczeli to też jest sacharoza (czyli "normalny
    >cukier")
    >enzymatyczne skonwertowana do syropu glukozowo-fruktozowego.

    W miodzie naturalnym jest fruktoza ?
    A faktycznie, jest i to duzo (~39%, gdy glukozy ~34%)

    >Kompletnie nie rozumiem nagonki na monosacharydy.

    Ja tez nie.

    >Na pewno wiadomo tyle, że po
    >skonwertowaniu sacharozy do monocukrów przybywa słodyczy. Więc żeby
    >napój był równie słodki, potrzeba mniej tych węglowodanów. A przez
    >to mniej kalori, czyli potencjalnie więcej zdrowia.

    Hm, na pewno ? Glukoza jest malo slodka, no chyba ze kwestia postaci i
    rozpuszczania.
    Sacharoza dosc slodka ... ale moze to hydroliza w ustach.

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
    "Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od
    sacharozy i znacznie słodsza od glukozy)"

    No to tak bym powiedzial, ze polowa nieco slodsza, a polowa znacznie
    mniej slodsza ... powinno wyjsc gorzej.

    "Jednakże szereg kolejnych badań zdaje się potwierdzać negatywne
    skutki spożywania fruktozy. Wskazują one na to, że aktywuje ona
    ośrodki nagrody w ludzkim mózgu, nie zapewniając przy tym uczucia
    sytości[10][11]. Glukoza gasi łaknienie na ok. 2-3 godziny, fruktoza
    nigdy, ponieważ w odróżnieniu od glukozy nie hamuje aktywności
    podwzgórza[10][12]. Wątroba w odpowiedzi na fruktozę produkuje większe
    ilości trójglicerydów, sprzyjając w ten sposób chorobom układu
    sercowo-naczyniowego, insulinooporności, cukrzycy, nadwagi i
    otyłości[7]. Fruktoza z uwagi na znacznie wolniejsze wchłanianie się z
    krwi niż glukoza nie jest wykorzystywana podczas wysiłku fizycznego,
    natomiast nadmiar fruktozy jest przekształcany w tkankę
    tłuszczową[10]. "

    Co moze i zle mowi o fruktozie, ale ... jesli alternatywą jest
    sacharoza, to jakby to samo ... wie po prostu cukru mniej, a nie syrop
    g-f to twoj wrog.

    >Pewnie też więcej
    >pieniędzy w kieszeni producenta -- ale co ja mu będą żałował.

    Wiecej chyba dlatego, ze tani surowiec uzywa. I to skrobie konwertuje.

    Ale ... czy ziemniaki nie sa tanszym zrodlem skrobii ? A oni pszenice
    przerabiaja...

    >Nie, ja nie potrafię odróżnić smaku cukru buracznego, gronowego
    >i owocowego. Na pewno nie w tym rzecz. Ułomna pamięć podpowiada mi,
    >że kiedyś słodkości w coli było mniej, za to smaku więcej.

    Dziecko moglo inaczej odbierac, ale fakt, ze moga teraz mniej slodzic
    ... bo chyba jeszcze nie zastapili calkowicie innymi slodzikami,
    przynajmniej nie w "klasycznej".

    P.S. No i jeszcze
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-frukto
    zowy

    ciekawe ... czyli mozna osiagnac duzo fruktozy, i co wtedy - mniej
    "cukru" w napoju, czy wiecej tej niedobrej fruktozy ? :-)

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: