eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-05-31 00:00:08
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2022-05-30, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
    >> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
    >
    >>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >>> noza.
    >>>
    >>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >>>
    >>
    >> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
    >> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per strona
    kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
    >
    > w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
    >
    >> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej filozofii.
    >
    > IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
    > pociągnieciu.
    > A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
    >
    >> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
    >> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie widze
    sensu.
    >>
    >> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
    >> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
    >> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
    >
    > Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
    >
    > https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
    >
    > to nie jest ostry :-)
    >
    > P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
    > https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
    >
    > ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
    >
    >>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >>> z takiego białego materialu ...
    >>>
    >> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
    >> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
    >> nadtluczonym jajkiem.
    >
    > Jakos tak.
    > Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)

    https://cutlery.kyocera.com/sharpening-service Diamentowe ostrzałki są
    widzę nawet przystępnych cenach, ale ponieważ żadej nie używałem, więc
    możesz gugląć sam :)

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: