eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóż › Re: Stal na nóż
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!newsreader4.netcolog
    ne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer03.
    ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.p
    l!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
    .POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: Stal na nóż
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    References: <616e8473$0$528$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <616ebcd6$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    From: robot <r...@o...pl>
    Date: Tue, 19 Oct 2021 14:55:15 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/78.14.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <616ebcd6$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 29
    Message-ID: <616ec037$0$540$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 31.135.192.25
    X-Trace: 1634648119 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 540 31.135.192.25:63719
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2351
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:46309
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 19.10.2021 o 14:40, J.F. pisze:
    > Użytkownik "Jarosław Sokołowski"  napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw
    .pl...
    > robot napisał:
    >>> Chciałem sobie kupić plasterek dobrej stali i zrobić z niego nóż
    >>> kuchenny.
    >>> Cały proces wykonania noża jest możliwy do wykonania w moich warunkach
    >>> domowych, oprócz hartowania.
    >>
    >>> I pytanie moje jest takie (pewnie głupie): czy są stale które nie
    >>> wymagają hartowania żeby były twarde? Stale proszkowe się hartuje?
    >>> Właśnie na twardości najbardziej mi zależy.
    >
    >
    >> O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >> był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >> i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >> proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >> produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.
    >
    > Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    > miekkiej i twardej.
    >
    > Ale ale ... czy noz kuchenny to nie powinien byc przede wszystkim
    > nierdzewny ?

    Nie musi być nierdzewny.
    Ale tak się składa, że wszystkie twarde stale, które biorę pod uwagę
    i tak są nierdzewne. Na przykład ZDP-189 albo MAXAMET.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: