eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie noza › Re: ostrzenie noza
  • X-Received: by 2002:a25:19d5:0:b0:670:7c04:8593 with SMTP id
    204-20020a2519d5000000b006707c048593mr19549179ybz.95.1659528996012; Wed,
    03 Aug 2022 05:16:36 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:19d5:0:b0:670:7c04:8593 with SMTP id
    204-20020a2519d5000000b006707c048593mr19549179ybz.95.1659528996012; Wed,
    03 Aug 2022 05:16:36 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!tncsrv06.tnetconsulting.net!usenet.blueworldhosting.com!f
    eed1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.hi
    ghwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!googl
    e-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Wed, 3 Aug 2022 05:16:35 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <fg60xqq3gtpn$.121ljhkk6qf6q$.dlg@40tude.net>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.180.244;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.180.244
    References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
    <2...@g...com>
    <syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
    <62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
    <tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
    <62ea59d3$0$448$65785112@news.neostrada.pl>
    <fg60xqq3gtpn$.121ljhkk6qf6q$.dlg@40tude.net>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <8...@g...com>
    Subject: Re: ostrzenie noza
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 03 Aug 2022 12:16:36 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 5714
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47956
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wednesday, 3 August 2022 at 14:09:57 UTC+2, J.F wrote:
    > On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
    > > W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
    > >> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
    > >>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
    > >>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    > >>>>
    > [...]
    > >> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
    > >> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
    > >> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
    > >
    > > Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
    > > Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
    > > łapie)
    > > ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
    > > ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
    > > i mam go chyba już kilkanaście lat.
    > > Co Wy chcecie tymi nożami robić?
    > No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
    > lepiej niz krązkowa przeciągałka.
    >
    > A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
    > > Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
    > -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
    > -bochenek chrupiacego chleba,
    > -pomidora
    >
    > -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)
    > >> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
    > >> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
    > >> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
    > >
    > > To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
    > > super
    > > ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
    > > Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
    > > klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
    > > zawsze.
    > W nierdzewkach chyba niewiele.
    > > Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
    > > miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
    > > Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
    > > a myślicie o jakichś superstopach.
    > No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.
    >
    > superstop nierdzewno-weglowy?
    > >> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    > >> brzytwa),
    > >
    > > Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
    > > jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
    > > trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
    > > Jakim procesem i jakimi narzędziami?
    > IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
    > ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
    > czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
    > ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
    > i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
    >
    > J.
    Cwane Zenki nakupiły tanich noży i ostszałek od Chincyka po 10 centów
    a bendom wciskać szmelc Gienkom po 100zl

    i bendom ględzić, ściemniać, aby wyrwac kasę
    a wiadomo, że nikt syfu nie kupi , gdy na rynku wysokiej jakości, duże noże ze stali
    nierrdzewnej po 5zł
    i są ich miliony i nie wymagaja ostrzenia, bo ostrze potężne, jak w nożach
    rzeźniczych
    do codziennego użytku, a nie żadna brzytwa czy kosa, co sie wygina jak dziób pingwina
    Ale będa kit reklamowac i sprzedawac na aledrogo.

    Co za gópki do kwadratu

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: