-
X-Received: by 2002:a25:1687:0:b0:671:8241:610d with SMTP id
129-20020a251687000000b006718241610dmr19881429ybw.250.1659533673942; Wed,
03 Aug 2022 06:34:33 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:1687:0:b0:671:8241:610d with SMTP id
129-20020a251687000000b006718241610dmr19881429ybw.250.1659533673942; Wed,
03 Aug 2022 06:34:33 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweak.nl!
209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com
!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Date: Wed, 3 Aug 2022 06:34:33 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <e...@g...com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.202.92;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 37.248.202.92
References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
<2...@g...com>
<syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
<62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
<tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
<e...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: ostrzenie noza
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Wed, 03 Aug 2022 13:34:34 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47962
[ ukryj nagłówki ]środa, 3 sierpnia 2022 o 13:08:08 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> > > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> > >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> > >>
> > >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
> > >>>> "nierdzewki".
> > >>>
> > >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
> > >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
> > >>
> > >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
> > >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
> > >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
> > >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
> > >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
> > >
> > > Niespecjalnie widzę taką zależność.
> > > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
> > > twardość,
> > > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
> > > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
> > > geometria.
> > Oczywiście, że nie zauważy od razu.
> > Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
> > zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
> > Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> > Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> > się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> > Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> > u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> > ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> > Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
> > to nie poradzisz.
> > Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> > brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
> > szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
> > wystarczająca do podrapania się po plecach :)
> > To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
> > powygina i pofaluje.
> >
> >
> > --
> > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
> znów ten spam reklamowy
> gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
>
> Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac po
100żl
> i wymyśla niestniejące problemy.
>
> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
>
> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
>
> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może elastycznie się ugiąć
>
> bo nóż kuchenny to nie narzędzie ślusarskie, a narzędzie gospodarstwa domowego, do
codziennego użytku.
>
> Ok./
> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i najmądrzejszy tekst o
nieostrzeniu noży
Zostaw sobie. Wygrałes zwłaszcza w kategorii najgłupszy tekst.
Następne wpisy z tego wątku
- 03.08.22 15:48 a a
- 03.08.22 16:25 J.F
- 03.08.22 18:25 cef
- 03.08.22 18:33 robot
- 03.08.22 18:37 robot
- 03.08.22 19:48 a a
- 04.08.22 03:08 Marcin Debowski
- 04.08.22 03:27 ptoki
- 04.08.22 13:43 J.F
- 04.08.22 13:54 J.F
- 04.08.22 20:31 Akarm
- 04.08.22 20:53 J.F
- 04.08.22 20:59 a a
- 04.08.22 21:54 Akarm
- 04.08.22 21:54 cef
Najnowsze wątki z tej grupy
- Skuteczność cięcia a liczba noży robota
- napoje gazowane
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
- Domowy koncentrator tlenu
- Od słoika po rakiety
- Rewolucja
Najnowsze wątki
- 2024-05-26 O co chodzi?
- 2024-05-26 PJ autobus-tramwaj
- 2024-05-26 Renault Trafic i lampka z czerwonym STOP
- 2024-05-26 cena pięciocyfrowa
- 2024-05-26 Re: Jak dobra KE "okrada" złą Rosję "dla Ukrainy"
- 2024-05-25 supercap
- 2024-05-25 Sulzbach => Technischer Rollouter (d/m/w) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Senior Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-25 Warszawa => Interactive/Experience Designer <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Warszawa => SAP WM Consultant / Execution <=
- 2024-05-25 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-05-25 Re: znów ten wrocław