eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :) › Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-23 21:47:10
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    news:59c6b71d$0$15202$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 23.09.2017 o 19:36, Pszemol pisze:
    >> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >> news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
    >>> W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
    >>> [...]
    >>>> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >>>> bardziej brązowym kolorze.
    >>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>> kolorze.
    >>>
    >>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>
    >> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >
    > Nie wynika, ale związek jest.

    Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości buforujących,
    tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.

    >> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >
    > Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.

    Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    więc nie mów że przeciwnie :-)))

    > Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez ich
    > przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    > oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu pH
    > wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    > technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).

    Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

    >> Woda destylowana bez rozpuszczonego
    >> CO2 będzie mieć pH 7 ale w praktyce, z dostępem do powietrza
    >> i zawartego w powietrzu CO2 będzie mieć ph niższe, może 6,5, może 6.
    >> Barwniki herbaty, tak jak papierek lakmusowy, reagują na pH:
    >> w niskim pH będą jasno czerwone, w wysokim pH będą buro brązowe.
    >> To samo barwniki czerwonej kapusty lub buraków. Reagują na pH.
    >> Dlatego wkrapiasz do zmielonych buraczków trochę soku z cytryny
    >> aby rozjaśnić je i zrobić bardziej czerwone.
    >
    > Tu pełna zgoda :-)

    I prawdopodobnie to się naszemu koledze tak podoba w herbacie
    z wody miękkiej: ten ładnie czerwony kolorek, jak z reklamy TV.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: