eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie noza › Re: ostrzenie noza
  • Data: 2022-08-03 14:09:08
    Temat: Re: ostrzenie noza
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
    > W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
    >> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
    >>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
    >>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    >>>>
    [...]
    >> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
    >> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
    >> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
    >
    > Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
    > Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
    > łapie)
    > ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
    > ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
    > i mam go chyba już kilkanaście lat.
    > Co Wy chcecie tymi nożami robić?

    No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
    lepiej niz krązkowa przeciągałka.

    A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)

    > Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?

    -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
    -bochenek chrupiacego chleba,
    -pomidora

    -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)

    >> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
    >> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
    >> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
    >
    > To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
    > super
    > ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
    > Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
    > klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
    > zawsze.

    W nierdzewkach chyba niewiele.

    > Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
    > miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
    > Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
    > a myślicie o jakichś superstopach.

    No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.

    superstop nierdzewno-weglowy?

    >> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    >> brzytwa),
    >
    > Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
    > jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
    > trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
    > Jakim procesem i jakimi narzędziami?

    IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
    ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
    czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
    ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
    i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: