eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!news.uzoreto.com!feeder.usenetexpress.com!tr2.eu1.usenetexpress.com!feeder1.
    feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!news-out.netnews.com!news.alt.net!fdc2.netnew
    s.com!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!f
    eed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx13.ams1.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.sci.inzynieria
    From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org>
    Followup-To: pl.sci.inzynieria
    User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 30
    Message-ID: <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    X-Complaints-To: a...@t...nl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 29 May 2022 01:04:23 UTC
    Organization: Tweaknews
    Date: Sun, 29 May 2022 01:04:23 GMT
    X-Received-Bytes: 2571
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383556 pl.sci.inzynieria:47400
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
    > W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
    >> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
    >>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
    >>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
    >>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
    >>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
    >>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
    >>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
    >>>>>
    >>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
    >>>> + trochę zręczności w palcach :)
    >>>>
    >>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
    >> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
    skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
    Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
    jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
    >
    > No fakt.. Muszę  kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
    > brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
    > jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
    > zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.

    No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
    nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
    lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.

    Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
    może też w kwestii skóry i marmurku.

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: