eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-05-30 12:10:14
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Mon, 30 May 2022 11:59:35 +0200, Adam wrote:
    > Dnia Mon, 30 May 2022 09:34:43 +0200, J.F napisał(a):
    >> (...)
    >> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >> noza.
    >>
    >> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >
    > Szlifierka zawija krawędź???
    > Zby zawinęła krawędź, to musiała by być na tyle duża siła przyłożenia, aby
    > wpierw przegrzać tę krawędź. To jest mało możliwe.

    Sila mala, ale obroty duze, to moze i przegrzewa.
    Sie szlifuje, to iskry lecą, tak ma przeciez byc :-)

    > Musiałbyć ewentualnie do twardej stali używać twardego kamienia. Ale zwykłe
    > noże raczej nie są z twardej stali.

    Kamien jest jaki jest. Jeden chropowaty, a drugi "gładki" :-)

    A nóz tez jest jaki jest - stal odpowiednia, dosc twarda, sprezysta.

    >> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >
    > W szkole na praktykach ostrzyło się trudniejsze rzeczy: noże tokarskie i
    > wiertła, zarówno do stali jak i do drewna.

    Eee tam trudniejsze. Przykladasz i sie naostrzy.
    Najwyzej kąt bedzie inny niz sobie inzynier zalozył, ale chwile
    skrawac bedzie.

    A nóz kuchenny ma kąt przekroju bardzo mały. A samo ostrze jeszcze
    inny.
    Zle przyłożysz, to zeszlifujesz nie to co trzeba, albo jeszcze
    stępisz.

    > Czasem frezy palcowe, tarczowe
    > itp. To wszystko z ręki, bez przyrządów. A tam kąty są znacznie ważniejsze,
    > niż w domowym nożu.

    Za frezy to doceniam, bo tam powinny byc wymiary poszczególnych ostrzy
    zgodne.

    >> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >> z takiego białego materialu ...
    >>
    > Tutaj nie wiem. Typowe materiały korundowe to raczej nie.
    > Z zasad ogólnych to bym stawiał raczej na pył diamentowy i raczej niższe
    > obroty. Ziarnistość to chyba co najmniej 800 - oczywiście zależnie od
    > stopnia zużycia noża.
    > Ważny jest i materiał ściernicy, i posuw, i prędkość tarczy, i nacisk, i
    > chłodzenie. Ja bym poczytał i zrobił testy.

    Ale jaki posuw - noz ma ksztalt nieregularny.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: