eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!a
    ioe.org!wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
    From: trybun <M...@j...cb>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Mon, 30 May 2022 12:05:20 +0200
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Message-ID: <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="15908";
    posting-host="wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.gioia.aioe.org";
    mail-complaints-to="a...@a...org";
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.9.1
    Content-Language: pl
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47405 pl.rec.kuchnia:383561
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
    > On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
    >> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
    >>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
    >>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
    >>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
    >>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
    >>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
    >>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
    >>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
    >>>>>>
    >>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
    >>>>> + trochę zręczności w palcach :)
    >>>>>
    >>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
    >>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
    skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
    Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
    jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
    >> No fakt.. Muszę  kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
    >> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
    >> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
    >> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
    > No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
    > nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
    > lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
    >
    > Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
    > może też w kwestii skóry i marmurku.
    >

    Super, o coś takiego właśnie mi chodzi.  Papier P800?

    Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
    widzę jej na liście dodania do czytnika.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: