eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie noza › Re: ostrzenie noza
  • Data: 2022-08-03 12:44:16
    Temat: Re: ostrzenie noza
    Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
    > W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    >
    >>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
    >>> "nierdzewki".
    >>
    >> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
    >> Z czego miała by wynikać taka zależność?
    >
    > Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
    > ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
    > czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej stali
    > narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi będzie
    > chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.

    Niespecjalnie widzę taką zależność.
    Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez twardość,
    to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
    a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
    geometria.
    Poza tym akurat chyba nierdzewka jest właśnie droższa niż zwykła stal
    węglowa
    (bo akurat podajesz symbole proszków bardziej narzędziowych - ani to
    nierdzewka
    ani zwykła)


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: