eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie noza › Re: ostrzenie noza
  • Data: 2022-08-03 13:01:52
    Temat: Re: ostrzenie noza
    Od: Wiesiaczek <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
    > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
    >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    >>
    >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
    >>>> "nierdzewki".
    >>>
    >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
    >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
    >>
    >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
    >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
    >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
    >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
    >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
    >
    > Niespecjalnie widzę taką zależność.
    > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
    > twardość,
    > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
    > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
    > geometria.

    Oczywiście, że nie zauważy od razu.
    Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
    zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
    Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
    Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
    się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
    Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
    u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
    ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
    Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
    to nie poradzisz.
    Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
    szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
    wystarczająca do podrapania się po plecach :)
    To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
    powygina i pofaluje.


    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: