eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie noza › Re: ostrzenie noza
  • Data: 2022-08-03 13:07:59
    Temat: Re: ostrzenie noza
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wed, 3 Aug 2022 12:04:18 +0200, Akarm wrote:
    > W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    >>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
    >>> "nierdzewki".
    >>
    >> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
    >> Z czego miała by wynikać taka zależność?
    >
    > Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
    > ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
    > czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej stali
    > narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi będzie
    > chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.

    Ale o co chodzi?
    Stal weglowa jest przeciez tania.
    Tylko rdzewieje, a tego klient nie chce.

    A stali w nozu niewiele ... naprawde koszt materialu taki istotny?

    J.

    P.S. przewodnik konsumenta
    https://ostry-sklep.pl/_blog/46-Specyfikacja_materia
    low_wykorzystywanych_na_glownie_nozy.html

    Aczkolwiek oni chyba nie o kuchni mysla.





Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: