-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeds.phibee-telecom.net!ecngs!feeder2.e
cngs.de!178.20.174.213.MISMATCH!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!news-
out.netnews.com!news.alt.net!fdc2.netnews.com!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!n
ews.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!f
x07.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Ostrzenie noża
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 May 2022 12:12:13 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Mon, 30 May 2022 12:12:13 GMT
X-Received-Bytes: 3447
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47407 pl.rec.kuchnia:383562
[ ukryj nagłówki ]On 2022-05-30, trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
>> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>>
>>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>>
>>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
>> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
>> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
>> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>>
>> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
>> może też w kwestii skóry i marmurku.
>>
>
> Super, o coś takiego właśnie mi chodzi. Papier P800?
>
> Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
> widzę jej na liście dodania do czytnika.
Musisz mieć obsługę, bo widzę Twój post na pl.sci.inzynieria.
P800 to jest taki wciąż dość szorstki papier, będziesz raczej widział rysy.
Zerknij np. tutaj:
https://allegro.pl/oferta/papier-scierny-wodny-wodoo
dporny-p800-klingspor-9069655541?fromVariant=9069644
207
Kup np. P800, P1200, P2500, P5000 i P7000. Majatku nie kosztują. Sam
uzywam takiego typowego do noży, co wygląda jak pilnik i jest de facto
pilnikiem. Mnie zadowala, ale ja chyba nie jestem tu jakoś wybredny.
--
Marcin
Następne wpisy z tego wątku
- 30.05.22 14:13 Adam
- 30.05.22 15:15 J.F
- 30.05.22 16:51 ptoki
- 30.05.22 17:40 J.F
- 30.05.22 18:02 ptoki
- 31.05.22 00:00 Marcin Debowski
- 31.05.22 00:08 a a
- 31.05.22 07:59 Wiesiaczek
- 31.05.22 08:18 Wiesiaczek
- 31.05.22 12:43 a a
- 31.05.22 13:32 J.F
- 31.05.22 14:50 a a
- 31.05.22 16:08 cef
- 31.05.22 18:28 trybun
- 31.05.22 18:54 Wiesiaczek
Najnowsze wątki z tej grupy
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
- Domowy koncentrator tlenu
- Od słoika po rakiety
- Rewolucja
- Synchronizacja zegarów miejskich w XIX wieku
- Zbieraczka do wkrętów lub gwoździ
Najnowsze wątki
- 2024-05-18 Warszawa => Mid PHP Developer (Laravel) <=
- 2024-05-18 Warszawa => Software .Net Developer <=
- 2024-05-18 Warszawa => Mid/Senior QA Engineer <=
- 2024-05-18 Ulm => Solution Architect (sichere Kommunikation und IoT-Loesungen <=
- 2024-05-18 Katowice => Head of Virtualization Platform Management and Operating S
- 2024-05-18 Warszawa => SAP WM Consultant / Execution <=
- 2024-05-18 Wrocław => Consultant/Implementer Comarch ERP XL <=
- 2024-05-18 Gdańsk => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-05-18 Warszawa => Account Manager (Recruitment Services) <=
- 2024-05-18 Łódź => Salesperson - CRM Systems <=
- 2024-05-18 Łódź => Handlowiec - Systemy CRM <=
- 2024-05-17 ZŁOMNIK o pracy w TVN TURBO, nowych przepisach i współczesnej motoryzacji. Turbo Taryfa!
- 2024-05-17 Białystok => DevOps Engineer Conexa First (Contractor) <=
- 2024-05-17 Warszawa => Starszy inżynier oprogramowania (Rust) <=
- 2024-05-17 Zabrze => Junior HelpDesk <=